Aangifte in de personenbelasting

Vakartikels

Het aangifteformulier voor inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019) is gepubliceerd en de deadlines voor indiening van de aangifte zijn bekendgemaakt. Daarom willen we u even door de nieuwigheden loodsen, zodat u voorbereid bent voor deze jaarlijkse verplichting.

Op 3 april werd het formulier waarop de aangifte in de personenbelasting voor inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019) moet ingediend worden, gepubliceerd. Er zijn weer heel wat aanpassingen ten opzichte van verleden jaar. Soms gaat het slechts om een aanpassing van de bewoording, soms gaat het over een fundamentelere aanpassing. Wij bespreken in dit artikel kort deze laatste verschillen.

Fundamentele aanpassingen

In vak VII (Roerende inkomsten), is een extra rubriek opgenomen, verrekenbare roerende voorheffing ingehouden op dividenden die van de personenbelasting zijn vrijgesteld. Vanaf inkomstenjaar 2018 is voorzien in een vrijstelling van dividenden, voor een maximum bedrag van EUR 640 per belastingplichtige. In deze rubriek kan u de roerende voorheffing op dit bedrag aangeven om deze terug te vorderen. Indien u enkel dividenden van buitenlandse bron heeft, kan u geen roerende voorheffing terugvorderen, maar kan u de vrijstelling claimen door de dividenden (voor een maximum bedrag van EUR 640) niet op te nemen in de aangifte. Voor interesten van spaardeposito’s is de vrijstelling dan weer gedaald tot EUR 960 (daar waar de vrijstelling voordien EUR 1.880 bedroeg).

Vrijstelling op dividend niet vergeten aan te vragen in de aangifte

In het vak van de leningen zijn enkele codes verdwenen en is de bewoording ook licht aangepast, rekening houdende met de toepasselijke wetgeving.

Ook kan men enkele aanpassingen vinden in Vak X, uitgaven die recht geven op belastingverminderingen. Vooral in het Vlaams Gewest zien we hier enkele belastingverminderingen verdwijnen en komen er ook weer bij, net zoals dat ook het geval is op federaal niveau. Zo werd in het Vlaams Gewest bv. de belastingvermindering voor dakisolatie definitief geschrapt en blijft deze mogelijkheid alleen nog in het Waals Gewest bestaan. In het federale luik komen er extra codes bij voor o.a. de bijdragen en premies voor een bijkomend pensioen voor zelfstandigen, verwerven van nieuwe aandelen van groeibedrijven…

Deeleconomie

Voor personen die in de eerste helft van het jaar inkomsten hebben genoten in het kader van de deeleconomie (zijnde het leveren van diensten via een erkend elektronisch platform), werd door het platform bedrijfsvoorheffing ingehouden. In de loop van 2018 is de wetgeving in dit verband aangepast naar het regime van onbelast bijverdienen, en dit retroactief tot 1 januari 2018. Een tak van het onbelast bijverdienen is de deeleconomie, waardoor dus de ingehouden bedrijfsvoorheffing niet verschuldigd was over heel 2018. Deze kan terug gevorderd worden via de aangifte in de personenbelasting. Indien men via het regime van onbelast bijverdienen meer heeft verdiend dan EUR 6.130 op jaarbasis, is dit inkomen wel volledig belastbaar en dient dit te worden aangegeven in Vak XVI.B van deel 2 van de aangifte (divers inkomen).

Aangeven van de effectenrekeningen

Een van de belangrijkste aanpassingen is het aangeven van de effectenrekeningen. Vanaf het ogenblik dat men titularis is van meer dan één effectenrekening, moet men in de aangifte melden over hoeveel effectenrekeningen men beschikt. Het betreft hier zowel Belgische als buitenlandse effectenrekeningen. De reden waarom dit gevraagd wordt is een controlemiddel voor de belastingadministratie om na te gaan of de taks op de effectenrekeningen correct werd ingehouden bij de belastingplichtigen.

In deel 2 van de aangifte werden ook enkele aanpassingen aangebracht in Vak XVIII. Vanaf inkomstenjaar 2018 bestaat de mogelijkheid voor personen die winsten genieten te opteren voor het wettelijk forfait voor hun beroepskosten (eerder dan het bewijzen van de werkelijke beroepskosten).

Data

Ondertussen werd ook bekendgemaakt wanneer de aangifte in de personenbelasting moet ingediend worden. Voor personen die de aangifte nog op papier indienen, is de deadline vastgelegd op 28 juni 2019. Wie het elektronisch systeem van tax-on-web gebruikt krijgt een extra uitstel tot 11 juli. Indien u een voorstel van vereenvoudigde aangifte heeft gekregen, dat niet correct is, dient u dit via het meegeleverde formulier tegen deze data te melden. Indien u met een mandataris werkt, is er extra uitstel voorzien en moet de aangifte ingediend worden tegen 24 oktober 2019.

De aangifte indienen op papier: 28 juni 2019
De aangifte indienen via tax-on-web: 11 juli 2019

Wenst u hierover meer te weten, neem dan contact op met Yves Coppens, Individual Tax Partner of uw dossierverantwoordelijke.