Btw: tijdelijke verlaging btw-tarief naar 6% voor de horeca

Vakartikels

Van 8 mei tot en met 30 september 2021 wordt het btw-tarief voor restaurant- en cateringdiensten, met inbegrip van dranken (ook alcoholische), tijdelijk verlaagd naar 6%. Door deze maatregel moet u wellicht de nodige aanpassingen doen in uw GKS-systeem. 

In het kader van de coronapandemie verlaagde de federale regering vorig jaar het btw-tarief al eens tijdelijk naar 6% voor restaurant- en cateringdiensten, met inbegrip van alcoholvrije dranken. Deze verlaging was van toepassing van 8 juni tot en met 31 december 2020. Deze maatregel werd initieel niet verlengd. 

Vorige week keurde de ministerraad een ontwerp van Koninklijk Besluit goed met het oog op een nieuwe tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor de horeca naar 6%. De bedoeling hierbij is dat van 8 mei tot en met 30 september 2021 een verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing wordt op restaurant- en cateringdiensten. Verschillend met de vorige btw-verlaging is dat nu alle dranken in aanmerking komen, dus ook alcoholische, die ter plaatse worden verbruikt.

Uitbaters die gebruik maken van een witte kassa (GKS) zullen hierbij de artikelen aan de juiste tariefcode moeten koppelen.

Met deze maatregel wil de regering een snel herstel van de sector mogelijk maken. 

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Wim De Pelsmaeker, Partner VAT / Gecertificeerd belastingadviseur, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.