CSRD nu ook omgezet in België – met speciale aandacht voor kmo’s

Vakartikels

Op 28 november 2024 heeft België het wetsontwerp goedgekeurd dat de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) omzet in nationale wetgeving. Deze richtlijn verplicht grote ondernemingen om transparanter te rapporteren over hun duurzaamheidsimpact en de gevolgen daarvan voor hun bedrijfsstrategie.

Continuïteit met de Europese richtlijn

De CSRD legt rapportageverplichtingen op aan ‘grote ondernemingen’ die aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoen:

  • 250 werknemers
  • 50 miljoen euro netto-omzet
  • 25 miljoen euro balanstotaal

De naleving van deze verplichting vereist een strikt gedefinieerd rapporteringsproces, dat uiteindelijk moet uitmonden in een controleerbaar en te auditen duurzaamheidsrapport. Het Belgische wetsontwerp volgt hierbij grotendeels de oorspronkelijke Europese richtlijn. De overgangsbepalingen om geleidelijk aan de rapporteringsverplichtingen op te bouwen blijven behouden, met als einddoel een volledig rapport met de duurzaamheidsdimensies binnen de volledige waardeketen van de organisatie. In die waardeketen spelen kmo’s een essentiële rol.

Specifieke aandacht voor kmo’s in de waardeketen

Aangezien kleine en middelgrote ondernemingen een belangrijk deel van de Belgische economie vormen, richt de nieuwe wetgeving zich specifiek op de interactie tussen grote ondernemingen en kmo’s. Het Belgische wetsontwerp voorziet dat kmo’s beschermd worden tegen onredelijke of buitensporige eisen rond het aanleveren van duurzaamheidsinformatie. Bovendien is het niet toegestaan om kleine en middelgrote ondernemingen te verplichten hun duurzaamheidsgegevens extern te laten valideren (de zogenaamde ‘assurance’).

Het Belgische wetsontwerp voorziet dat kmo’s beschermd worden tegen onredelijke of buitensporige eisen rond het aanleveren van duurzaamheidsinformatie.

Praktische uitwerking

In de praktijk zagen we inderdaad dat sommige grote ondernemingen zeer assertief te werk gingen bij het opvragen van duurzaamheidsgegevens bij kmo’s, vaak met uiteenlopende formats en vereisten. Dit kan voor deze ondernemingen een aanzienlijke belasting vormen. Het is daarom van belang dat ook kmo’s zich goed informeren over wat mag én moet in het kader van de CSRD, waarbij ze zich tegelijkertijd voorbereiden op hun rol in de waardeketen van grote ondernemingen.

Hulp of advies nodig?

Bent u een grote onderneming die de CSRD verder wil implementeren of een kmo die zich pragmatisch wil voorbereiden op de gevolgen? Neem gerust contact met ons op voor verdere toelichting of advies.

De essentie:

  • Op 28 november 2024 werd de Europese CSRD in Belgisch recht omgezet.
  • Ongeveer 2.500 grote ondernemingen moeten voortaan transparant rapporteren over hun duurzaamheidsimpact.
  • Het Belgische ontwerp volgt grotendeels de Europese richtlijn.
  • Belangrijke overgangsbepalingen blijven intact.
  • Er zijn amendementen opgenomen om kmo’s te beschermen tegen onredelijke eisen van grote bedrijven.

Auteur

Philip Dooms, Partner ESG & Sustainability
p.dooms@bakertilly.be