De bedrijfsrevisor van morgen: AUDIT AI

Vakartikels
robot audit AI

De globale technologische vooruitgang die vandaag plaatsvindt, heeft een sterke impact op de werkwijze van de meeste beroepen. Van robot-dokters, over online advocaten en virtuele architecten tot AI auditoren. Reeds in 1997 verloor de regerend wereldkampioen schaken van een AI (Artificial Intelligence) systeem. Ondertussen zijn we 20 jaar verder… Daarnaast blijft de data-hoeveelheid aangroeien aan een alsmaar sneller tempo. Analisten zijn van oordeel dat 90% van de data die we op vandaag in de wereld hebben, ontwikkeld werden tijdens de laatste 2 jaar.

De revisor van morgen ziet de technologische vooruitgang en het groeiende datavolume als een opportuniteit en is bereid om rekening te houden met de volgende feiten:

  • Het gebruik van random/statistische steekproeven zal in de toekomst onvoldoende zijn. Een audit van de jaarrekeningen zal het gebruik van analysetools vergen waarmee volledige datapopulaties kunnen worden getest op ongebruikelijke transacties/trends, interne controleproblemen en organisatierisico’s.
  • De inzet van expertsystemen met de gebundelde kennis van honderden auditoren verhoogt de redelijke mate van zekerheid dat de jaarrekening betrouwbaar is en geen materiële vergissingen bevat.
  • Visualisatie van rapporten, linken en processen helpt om de leesbaarheid te verhogen en het vormen van conclusies te bevorderen.
  • De verwachting rond een consistente auditaanpak over sectoren en grenzen groeit. 
  • De vraag naar bruikbare inzichten rond risicomanagement en beste praktijken op het vlak van interne controles stijgt.
  • Meer risico-gebaseerde inzichten laten toe om gerichter en efficiënter te werk te gaan. 
  • Complexe risico’s zoals fraudesituaties zijn moeilijk detecteerbaar met klassieke detectieregels. De inzet van AI systemen werkt ook meer ontradend voor potentiële fraudeurs.

Baker Tilly is klaar voor de “revisor van morgen” aanpak. 

U mag van ons alles verwachten wat een goede auditor kan onderschrijven zoals: kennis auditstandaarden, sectorervaring, onafhankelijkheid, vertrouwensrelatie, multidisciplinaire aanpak en een internationaal netwerk (9de grootste ter wereld). Dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie en audit expertsystemen
kunnen we daar nog een verhoogde efficiëntie, verhoogde inzichten en verhoogde zekerheid aan toevoegen.

Voor een vrijblijvende afspraak of gratis AI demo: auditing@bakertilly.be.