Een nieuw tijdperk voor maatschappen

Vakartikels

In het verleden kon een (burgerlijke) maatschap – vaak opgericht als professionele samenwerkingsvorm of vehikel voor estate planning - voortbestaan zonder veel formaliteiten en was quasi niemand op de hoogte van haar bestaan.

Alle maatschappen zijn voortaan publiek gekend, maar hun cijfers niet.

Maatschap = onderneming

Sinds 1 november 2018 is voor de maatschappen een nieuw tijdperk aangebroken: elke maatschap wordt voortaan gekwalificeerd als een “onderneming”. De kwalificatie van een maatschap als “onderneming” brengt nieuwe verplichtingen met zich mee:

1. Inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen

Elke maatschap dient zich in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. De inschrijving kan gebeuren via een erkend ondernemingsloket en is gratis. Voor de inschrijving is dezelfde informatie vereist als bij vennootschappen en deze gegevens kunnen ook publiek geraadpleegd worden. De maatschap dient in elk document haar ondernemingsnummer te vermelden. Identiteitsgegevens van de maten en informatie over het vermogen van de maatschap worden niet bekendgemaakt. Bestaande maatschappen krijgen tot 30 april 2019 de tijd om deze inschrijving in orde te brengen.

2. Het voeren van een boekhouding

Elke maatschap zal een boekhouding moeten voeren. Voor maatschappen met een omzet (excl. BTW) tot 500.000 euro volstaat  een vereenvoudigde boekhouding: de 3 klassieke dagboeken (financieel, in/verkoop) en een inventaris van bezittingen, vorderingen, verplichtingen en schulden. 
Maatschappen met een omzet hoger dan 500.000 euro moeten een dubbele boekhouding voeren. Voor vele maatschappen zal er niet zoveel veranderen aangezien zij in de regel geen inkomende en uitgaande facturen hebben, hun bankuittreksels reeds bijhouden en ook al jaarlijks een inventaris opmaken.
Bestaande maatschappen moeten de boekhoudverplichting naleven vanaf het eerste volledig boekjaar dat aanvangt nà 30 april 2019, en dus vaak vanaf 1 januari 2020. 

Belangrijk is dat maatschappen voorlopig geen jaarrekening dienen op te maken en neer te leggen. Hun cijfers zullen dus niet publiek beschikbaar zijn via de Nationale Bank van België.

Door de kwalificatie van de maatschap als “ onderneming”, is de maatschap ook onderworpen aan het vernieuwde insolventierecht en kan zij failliet gaan of beroep doen op de gerechtelijke reorganisatie procedure.

Tenslotte dient vermeld te worden dat sinds 1 november 2018 het eeuwenoude onderscheid tussen een burgerlijke en een commerciële maatschap is opgeheven. Dit heeft tot gevolg dat iedere maat (hoofdelijk) aansprakelijk gesteld kan worden voor alle verplichtingen van de maatschap. De tijd van de aansprakelijkheid verdeeld onder de maten in gelijke delen is nu voorbij. 

Maatschap & registratie UBO-register

Het UBO-register kadert in de antiwitwaswetgeving. De overheid wenst zicht te krijgen op de “uiteindelijk begunstigden” van een maatschap. Dit is elk individu dat (on)rechtstreeks meer dan 25% van de stemrechten of eigendomsrechten heeft in een maatschap. Deze persoonsgegevens dienen voor de eerste keer uiterlijk 31 maart 2019 geregistreerd te zijn in het elektronische UBO-register. Alle latere wijzigingen zullen ook geregistreerd moeten worden.

Besluit

Er komt een einde aan het verborgen bestaan van maatschappen.
Het naleven van de nieuwe verplichtingen is aangewezen. Er staan immers aanzienlijke sancties op de niet-naleving. Tijdig actie ondernemen is dus de boodschap !

Wenst u meer informatie te bekomen over dit topic, contacteer Liesbeth Gordts, Legal Partner of uw dossierbeheerder.