Global dealmakers 2022: M&A market update

Vakartikels

Ondanks het tweede pandemie-jaar op rij, blijft de overname – en fusiemarktmarkt hoge toppen scoren. 2021 kan worden afgesloten met 34.128 deals wereldwijd aan een globale waarde van 5.9 triljoen dollar. Het rapport ‘Global Dealmakers 2022’ verkent de belangrijkste trends binnen de overname – en fusiemarkt en schetst een beeld van de mogelijkheden en uitdagingen die de overnamemarkt in 2022 staan te wachten. 

Na een tweede pandemiejaar, blijft de overname – en fusiemarkt tegen de verwachtingen ingaan. 2021 was een bewogen jaar, maar leverde desalniettemin recordresultaten op. 
De positieve trend die reeds in het vorige Global Dealmakers rapport zichtbaar was, wordt zo verder gezet. 

Een kort overzicht van M&A in 2021

  • 34.128 deals wereldwijd 
  • 5% Stijging van het aantal cross-border deals, 77% stijging van de dealwaarde bij cross-border deals 
  • 6% stijging van het aantal mid-market deals
  • Noord-Amerika en Azië/ Oceanië zijn de grootste markten qua dealwaardes en -volumes 

Ook de verwachtingen voor 2022 blijven hoog

Naar de toekomst toe wordt het niet makkelijk om gelijkaardige resultaten te behalen, maar de verwachting is wel dat deze groeitrend zich verderzet.  

Verschillende trends en ontwikkelingen ondersteunen de groei van de overname – en fusiemarkt. Zo lijkt de globale economie zich stilaan te herstellen na de coronacrisis. Een andere voorbeeld is digitale transformatie. Onder meer door de stijging van remote working beseffen bedrijven het belang om zich te onderscheiden op vlak van innovatie en digitalisering.  Ondernemingen zien M&A in deze context als een hulpmiddel om potentiële transformatieve intellectuele eigendom te verkrijgen. 

Maar de overname – en fusiemarkt zal ook in 2022 met (nieuwe) uitdagingen te maken krijgen. Opflakkeringen van de coronacrisis kunnen landen dwingen om hun  grenzen te sluiten, wat nadelig is voor de globale markt. En ook de precieze gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de economische sancties voor Rusland en hogere energieprijzen moeten nog blijken. 

Het volledige rapport lezen?

Download het volledige rapport via onderstaande link.

Global Dealmakers 2022: M&A market update

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Olivier Willems, Partner Corporate Finance, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.