Internationale subsidies

Vakartikels

Is uw onderneming actief in het buitenland? Ziet u een opportuniteit in nieuwe buitenlandse markten? De gevolgen van de Brexit aanpakken en uw bedrijfsvoering heroriënteren? Of wenst u een strategische medewerker aan te werven die een effectieve go-to-marketstrategie uitwerkt voor uw exportmarkt?

Om een exportproject professioneel aan te pakken, zijn extra investeringen en het advies van ervaren deskundigen vaak vereist. Om deze trajecten te ondersteunen, heeft de Vlaamse overheid tal van subsidies en financiële steunmogelijkheden ontwikkeld. In onderstaand artikel vindt u alvast een overzicht van de meest belangrijke subsidies voor internationale ondernemers.

Kmo-groeisubsidie: internationalisering

Extern advies inwinnen en/of een strategisch medewerker aanwerven in het kader van een internationaliseringstraject? Dan kan u 50% van uw advieskost en/of loonkost subsidiëren (met een maximum van 50.000 euro als u beide mogelijkheden combineert).

Brexit-subsidies

Met de Brexit Adjustment Reserve (BAR) en Bijzondere Crisissteun Internationalisering worden vanuit Europa middelen vrijgemaakt voor ondernemingen en organisaties die een nadelige impact ondervinden door de Brexit. Deze subsidies lopen bijna af.

Starterspakket internationaliseren

Als onderneming kan u verschillende subsidies aanvragen rond het thema export & internationalisering. Voor bedrijven die hun eerste stappen zitten in een internationaliseringstraject is er een starterspakket. Dit is een eenmalige forfaitaire subsidiecheque van 9.000 euro.

Om een exportproject professioneel aan te pakken, zijn extra investeringen en het advies van ervaren deskundigen vaak vereist.

Ontwikkelen en vertalen van digitale bedrijfscommunicatie

De ontwikkeling van nieuwe digitale communicatie of de vertaling van bestaande media is vaak een noodzakelijke stap bij het betreden van een nieuwe buitenlandse markt. Voor het vertalen van uw website, het opmaken sociale media campagnes en/of bedrijfsfilm kan u subsidies aanvragen.
 

Prospectie & naamsbekendheid

Flanders Investment & Trade heeft verschillende subsidies opgezet om zakelijke contacten op te bouwen met potentiële partners en naamsbekendheid te vergroten. Zo kan u subsidies aanvragen voor de deelname aan internationale beurzen of niche-evenementen. Of om prospectiereizen buiten de EU financieel te ondersteunen. 

Vlaamse ondernemingen die permanent aanwezig willen zijn in een buitenlandse markt richten vaak een prospectiekantoor op. Zo houden ze voeling met de veranderende noden van het land en kunnen ze lokale klanten beter opvolgen. Deze subsidie geldt enkel voor het oprichten van een prospectiekantoor buiten de Europese Economische Ruimte (EER) : alle landen buiten de EU, Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Flanders Investment & Trade heeft verschillende subsidies opgezet om zakelijke contacten op te bouwen met potentiële partners en naamsbekendheid te vergroten.

Internationaal maatwerk

Vlaamse ondernemingen kunnen via Flanders Investment & Trade een subsidie aanvragen om creatieve projecten te realiseren die internationaal ondernemen vanuit Vlaanderen bevordert. Dit maatwerkproject mag niet in aanmerking komen voor één van de generieke subsidies van FIT.
 

Internationale groeiplannen?

Onze ervaren subsidie-experten adviseren uw bedrijf bij het zoeken naar de subsidie die het best bij uw internationaliseringsproject past. Wij gidsen u doorheen het complete subsidiedossier. Dankzij de ‘no cure, no pay’-formule hoeft u niets te betalen als u de subsidie op het einde van de rit niet in de wacht sleept.

De essentie

  • Om internationale trajecten te ondersteunen, heeft de Vlaamse overheid tal van subsidies en financiële steunmogelijkheden ontwikkeld. 
  • Met de kmo-groeisubsidie kan u extern advies inwinnen en/of een strategisch medewerker aanwerven in het kader van een internationaliseringstraject. 
  • Voor organisaties die een nadelige invloed ondervinden door de Brexit zijn vanuit Europa financiële middelen vrijgemaakt. 
  • Voor het vertalen van uw website, het opmaken sociale media campagnes en/of bedrijfsfilm kan u subsidies aanvragen.
  • Flanders Investment & Trade heeft verschillende subsidies opgezet om zakelijke contacten op te bouwen met potentiële partners en naamsbekendheid te vergroten.
  • Vlaamse ondernemingen kunnen via Flanders Investment & Trade een subsidie aanvragen om creatieve projecten te realiseren die internationaal ondernemen vanuit Vlaanderen bevordert.
     

Vrijblijvend kennismaken met onze experten?

Maak dan zeker een afspraak om alle subsidiemogelijkheden te ontdekken via onderstaande link.

Vraag uw subsidieadvies aan