Nieuwe wetgeving beperkt de onderaannemingsketen

Vakartikels

Deze zomer werd nieuwe wetgeving gepubliceerd die de aannemingsketens in verschillende sectoren beperken. Bent u actief in de sector van de bouw, vleesnijverheid of verhuisdiensten? Lees dan in dit artikel wat er voor u verandert.

In de zomer van 2024 werd een nieuwe wet gepubliceerd die de veelvoorkomende aannemingsketens in de sectoren van de bouw, vleesnijverheid en verhuisdiensten aan banden legt.  

Deze beperking wil ellenlange aannemingsketens tegengaan, waarbij aan elke schakel een winstmarge wordt toegekend en de laatste schakel in de keten de opdracht aan een zeer (te) lage prijs moet uitvoeren.

De nieuwe wetgeving treft de aannemingsketens in de sectoren van de bouw, vleesnijverheid en verhuisdiensten.

Wat verandert er?

In de toekomst wordt het voor een onderaannemer verboden om de volledige uitvoering van de overeenkomst die hij sluit met zijn opdrachtgever, in onderaanneming te geven. De onderaannemer kan wel nog deelopdrachten doorgeven in onderaanneming, op voorwaarde dat hij zelf meer uitvoert dan louter de coördinatie van de opdracht.

Deze beperking geldt niet voor hoofdaannemers. Zij kunnen nog altijd de volledige opdracht doorgeven aan onderaannemers.

De hoofdaannemer kan nog altijd een volledige opdracht doorgeven aan onderaannemers. 

De verhuissector

Voor de verhuissector gaat de wetgever nog een stap verder. Hier wordt de aannemingsketen beperkt tot drie niveaus, met name de rechtstreekse onderaannemer van de aannemer, de onderaannemer van het tweede niveau en de onderaannemer van het derde niveau.

Sanctie?

Het niet-naleven van de nieuwe regels kan leiden tot sociale strafsancties van het hoogste niveau. Dit betekent dat geldboetes kunnen oplopen tot maar liefst 56.000 euro, en zelfs gevangenisstraffen tot drie jaar kunnen worden opgelegd.

Inwerkingtreding

De nieuwe wet treedt in werking op een door de Koning te bepalen datum, maar uiterlijk op 1 januari 2025.

Wat nu?

Bent u actief in een van de opgesomde sectoren? Dan adviseren wij u om de lopende aannemingsopdrachten in kaart te brengen en altijd te bekijken of u optreedt als hoofd- of onderaannemer. Treedt u op als onderaannemer? Dan is het belangrijk dat u slechts een deel van het werk doorgeeft aan een volgende onderaannemer.

Bent u de hoofdaannemer? Ook dan is het nuttig om de verdere aannemingsketen onder de loep te nemen. Het risico bestaat immers dat de uitvoering van het werk vertraging oploopt, als een van de aannemers in de ketting zijn verplichtingen niet nakomt. Wij raden aan om in de contracten met uw onderaannemers clausules op te nemen die het doorgeven van de opdrachten aan andere onderaannemers inperken.

Weet u niet zeker of deze wetgeving op u van toepassing is, of wenst u meer info? Contacteer ons dan zeker.

Auteur

Laura De Pot, Legal Counsel
l.depot@bakertilly.be