Webshops: voldoet u aan de verplichte registratie van de activiteit “e-commerce” in de KBO?

Vakartikels

Online shoppen kreeg het voorbije jaar een enorme boost. Nieuwe webshops schoten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast schakelden vele restaurants over op afhaalmaaltijden. In principe hadden deze activiteiten moeten ingeschreven worden in de KBO. Vorig jaar werd een tijdelijke uitzondering toegestaan op deze verplichting. Aan deze versoepeling is nu een einde gekomen.

Heeft u een webshop of een afhaalservice opgestart en blijft u deze activiteiten uitoefenen, dan zal u uw inschrijving in de KBO effectief moeten aanpassen. Krijgt de afhaalservice ook de bovenhand, dan is tevens een aparte FAVV-registratie vereist. 

Vergeet ook niet dat er een aantal verplichte vermeldingen op uw website moeten voorkomen en dat bij verkoop van goederen of diensten aan een consument de regelgeving inzake de verkoop op afstand van toepassing is.

Blijft uw webshop online? Neem dan de nodige maatregelen.

Het niet naleven van deze regelgeving blijft niet zonder gevolgen. De Economische Inspectie voert wel degelijk controles uit. Gaat het slechts om kleine inbreuken dan krijgt u in principe een waarschuwing. U heeft dan een korte termijn (vaak 15 dagen) om deze inbreuken recht te zetten. Doet u dit niet, dan kunnen verdere sancties volgen, zoals het opleggen van een boete, het instellen van een vordering tot staken bij de ondernemingsrechtbank en zelfs strafvordering.

Blijft uw webshop online? Neem dan de nodige maatregelen . Breng je inschrijving in de KBO in orde, check of je website alle verplichte vermeldingen bevat en zorg voor een toepassing van de regels inzake de verkoop op afstand bij verkopen aan consumenten. 

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Anne Roucourt, Legal Partner, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.