Wereldwijd onderzoek Baker Tilly International toont trends en opportuniteiten in de markt van M&A

Persbericht

Belgische kmo’s gegeerd door Nederlandse bedrijven

Recent heeft Mergermarket i.s.m. Baker Tilly International een wereldwijd onderzoek gepubliceerd naar de toestand van de markt van Mergers & Acquisitions (M&A). Zowat 150 dealmakers (60% industriële en 40% financiële partijen) werden bevraagd over hun verwachtingen over de opportuniteiten, trends en uitdagingen. Wat blijkt?  Ondanks de geopolitieke spanningen, protectionisme en economische onzekerheden door de Brexit of de VS-China handelsoorlog, zijn de respondenten relatief positief gestemd over de M&A-markt. De onzekerheden en de verstoring op de wereldwijde markten zijn dan ook in vele opzichten juist een motor voor meer M&A-activiteit, volgens Olivier Willems.  Hij is de Vlaming die door Baker Tilly International werd aangesteld tot EMEA Corporate Finance Lead, en hij is ook M&A partner bij het Corporate Finance team van Baker Tilly Belgium.      

Groei ondanks economische onzekerheden

Uit het rapport blijkt dat 54% van de respondenten verwacht dat de M&A-activiteit zal toenemen in de laatste maanden van 2019 en de volgende jaren. Liefst 71% van de respondenten is van plan zijn grensoverschrijdende M&A investeringen te verhogen, tegenover 61% van de respondenten die dat ook van plan is voor binnenlandse M&A-transacties. Bijna 50% van de respondenten verwacht dat de concurrentie voor M&A-deals het komende jaar zal toenemen, vooral vanuit private-equity fondsen en bedrijven die binnen hun eigen industrie op zoek gaan naar geschikte overnamekandidaten.

Belgische M&A-markt wordt internationaler

“De resultaten van dit onderzoek lopen parallel met de situatie op de Belgische markt”, zegt Olivier Willems. “Ook hier is er een toename van concurrentie op de M&A-markt die zich zal doorzetten door de interesse van private equity-fondsen, maar ook door een versterkte internationale interesse in het kader van de eigen groeistrategie. Belgische ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen, bereiden zich daarom best grondig voor op de interesse van een internationale koper, ook al omdat die vaak een hogere overnameprijs neertelt.” Zo ervaart Willems bijvoorbeeld een groeiende belangstelling vanuit Nederland. “In hun buy & build-strategie zien de Nederlandse bedrijven onze Belgische kmo’s immers als een mogelijke brug om de Franse markt te veroveren.  Anderzijds kijken Belgische bedrijven zelf ook meer en meer over de grenzen heen op zoek naar potentiële overnamekandidaten. “Net dankzij ons lidmaatschap in de wereldwijde netwerkorganisatie Baker Tilly International, kunnen wij van hieruit en met ons multidisciplinair Corporate Finance team zowel potentiële kopers als verkopers succesvol met elkaar in contact brengen”, aldus Willems.

Populaire M&A-markten

Na de thuismarkten worden Zuidoost-Azië en Noord-Amerika in het rapport aangewezen als de belangrijkste geografische gebieden waar dealmakers komend jaar willen investeren (zie figuur in bijlage).  Zuidoost-Azië door de opkomende middenklasse en de snelle groei; Noord-Amerika door de snelle groei van de economie in de afgelopen twee jaar en de stabiliteit van de Amerikaanse markt voor kopers. In Europa is de situatie anders. Minder dan een kwart van de respondenten denkt dat de M&A-activiteit er zal toenemen. De Europese markt heeft de eerste helft van 2019 dan ook gekampt met onzekerheden omtrent de Brexit, handelsgeschillen, een afnemende groei in de Eurozone en voortdurende politieke onzekerheden. In de eerste zes maanden van 2019 was Europa slechts goed voor 22% van de wereldwijde transactiewaarde en 40% van het transactievolume, wat minder is dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. 
 

Over Baker Tilly

Baker Tilly is gespecialiseerd in accountancy, boekhouden, fiscaal advies, juridisch advies, bedrijfsrevisoraat, waarderingen, bedrijfsrapportering, bedrijfsoverdracht, familiale planning, successieplanning, advies voor vastgoedaankoop in Spanje, HR Consultancy Services... De groep heeft vestigingen te Aalst, Brussel, Mechelen, Gent (Melle), Luik (Soumagne) en Zele en is 145 medewerkers sterk. Baker Tilly heeft de nodige slagkracht voor een optimale dienstverlening via multidisciplinaire teams, maar is tegelijk kleinschalig genoeg om persoonlijk maatwerk te bieden. De corporate finance-afdeling begeleidt eigenaars-bedrijfsleiders van kmo’s in alle stadia van de verkoop of overname van hun eigen of van een andere onderneming. Baker Tilly België is lid van het Baker Tilly netwerk dat tot de 10 grootste van de wereld behoort. Het netwerk stelt 34.713 mensen tewerk en telt 746 kantoren in 145 landen. Info: www.bakertilly.be en www.bakertilly.global

Niet voor publicatie 

  • Perscontact Baker Tilly: Olivier Willems, EMEA Corporate Finance Lead Baker Tilly International en M&A Partner Baker Tilly Belgium, o.willems@bakertilly.be, +32 472 50 48 88
  • Back up: Philip Bossuyt, Phibo Press Communication, philip@phibopress.com, 0477 24 64 43