Klantengetuigenis

Sinds najaar 2016 is het familiebedrijf Bomedys overgenomen door de 35-jarige starter Kristof Vandenweghe. Bomedys is distributeur van babyartikelen en (para- en dermo) farmaceutische producten voor de apotheek, de zorgwinkel, de babyspeciaalzaak en de brede retail. De corporate finance afdeling van Baker Tilly Belgium begeleidde het overnameproces voor verkoper Xavier Van den Bossche. “Ik vertrouwde op de competenties van Baker Tilly Belgium om de deal tot een goed einde te brengen. Er was veel transparant overleg,” zegt Xavier. “Ze wilden een win-win voor beide partijen en streefden de gezamenlijke belangen na,” aldus Kristof Vandenweghe.

Bomedys werd begin jaren ’90 in Eke opgericht door de ouders van Xavier Van den Bossche. Zij overleden de voorbije twee jaar evenwel vrij snel na elkaar. Op dat moment was Xavier al 10 jaar co-managing director en had hij eigenlijk al een tijd een carrièreswitch in gedachten die volledig los stond van het familiebedrijf. Aangezien Baker Tilly Belgium met de familie reeds een jarenlange, goedlopende samenwerking had voor accountancy en audit, werd ook de bedrijfsoverdracht toevertrouwd aan de corporate finance afdeling van Baker Tilly Belgium.

Bomedys

Zoals steeds bij Baker Tilly Belgium gebeurde de zoektocht naar een overnemer zeer discreet. Guy Neukermans, vennoot Baker Tilly Belgium en specialist in bedrijfsovernames, ontmoette de dynamische
Kristof Vandenweghe op een netwerkevent van ondernemers. Met een TEW-diploma en 12 jaar ervaring als salesmanager en business development manager in de medische en babyartikelenindustrie, was Kristof
op zoek naar een bestaand bedrijf waarin hij toegevoegde waarde kon leveren en nieuwe impulsen kon introduceren.

Onder het motto ‘zo’n transactie doe je maar één keer in je leven’ liet ook Kristof Vandenweghe zich bij het overnameproces professioneel omringen, door Francis Callewaert van adviesbureau Quercus. Die voerde een due diligence uit en werkte dan met zijn collega-bemiddelaar Guy Neukermans een stappenplan en timing uit, vanaf de waardebepaling tot de ondertekening van de verkoop.

De deal werd door de twee overnamebegeleiders alvast gestructureerd in een win-win voor koper en verkoper, door van bij de start een open, transparante houding en gezamenlijk belang na te streven. Met het tekenen van de overdracht op 10 oktober 2016 duurde het hele overnameproces ongeveer een jaar.

Guy Neukermans : “Bij het aftasten van mogelijke oplossingen hebben we steeds geprobeerd om emotionaliteit te vermijden.”

In de korte periode dat Kristof Vandenweghe inmiddels aan het roer is, heeft hij zijn ervaring met babyartikelen reeds kunnen implementeren in het bedrijf, en is hij in gesprek met nieuwe leveranciers, een van de doelen uit zijn businessplan. Xavier Van den Bossche is geen aandeelhouder meer maar begeleidt een overgangsperiode van 6 maanden, en houdt wel nog een zitje in de Raad van Bestuur.

“Iedereen is tevreden over de deal die goed in elkaar zit. Ik wist waar ik naar toe wou. Het mocht geen ‘quick and dirty deal’ worden. Baker Tilly Belgium heeft dat samen met Quercus tot een goed einde gebracht,” besluit Xavier Van den Bossche.

Bomedys

Kristof Vandenweghe - Guy Neukermans (Baker Tilly) - Xavier Van den Bossche

Over Bomedys

Bomedys is al 30 jaar distributeur van babyartikelen en (para- en dermo)farmaceutische producten voor de apotheek, de zorgwinkel, de babyspeciaalzaak en de brede retail. Dit zowel voor OTC producten als medicatie op voorschrift. Bomedys beschikt over een ruim assortiment aan health care producten voor het hele gezin. Bomedys is exclusief verdeler in België en Luxemburg van de Philips Avent producten (borstvoeding, flesvoeding, flessenwarmers en sterilisatoren, spenen...).
 

www.bomedys.be