Wat houdt de kmo-groeisubsidie in?

Vakartikels

Als ondernemer moet u blijven evolueren en innoveren om uw bedrijf competitief en weerbaar te maken. Met de kmo-groeisubsidie neemt u een extra groeisprong, via bijvoorbeeld het inhuren van externe expertise en/of het aanwerven van strategische profielen.
 

Groeien op diverse vlakken

Bedrijfsgroei kan op verschillende manieren:

  • Innovatie: Nieuwe of betere producten, diensten of bedrijfsprocessen vermarkten. 
  • Internationalisatie: Nieuwe afzetmarkten verkennen, groeien door export. 
  • Digitalisatie: Data, AI, blockchain en andere nieuwe technologieën inzetten om uw producten, diensten en processen sterker en slimmer te maken. 
  • Circulair en duurzaam ondernemen: Duurzaam groeien door in te zetten op energie- en klimaattransitie, circulair ondernemen, milieu of biodiversiteit.

De eerste call van 2023 startte op maandag 27 maart. U kunt uw traject nog indienen tot en met 22 mei.

Als ondernemer moet u blijven evolueren en innoveren om uw bedrijf competitief te houden en weerbaar te maken in een uitdagende economische omgeving.

Wat houdt de kmo-groeisubsidie in?

De kmo-groeisubsidie bedraagt 50% van de advieskost via één of meerdere dienstverlener(s), met een maximum van 25.000 euro en/of 50% van de loonkost van één strategisch profiel, met een maximum van 25.000 euro.

Per groeitraject kunt u dus maximaal 50.000 euro subsidie ontvangen.

Met de groeisubsidie kunt u extra investeren in extra expertise of tools om deze bedrijfsgroei op de sporen te krijgen.

Voorbeeld van kmo-groeisubsidie: innovatie

Implementatie van een nieuwe en innovatieve business unit
Een multidisciplinair gezondheidscentrum zet een productie- en verpakkingsunit op die onder private label op Vlaamse schaal huisbereidingen verkoopt aan andere gezondheidswerkers. Klanten kunnen de formulering volledig afstemmen op hun wensen. Een externe dienstverlener zal een marketing- en salesstrategie uitwerken om deze innovatie succesvol in de markt te zetten.

Voorbeeld van kmo-groeisubsidie: internationalisatie

Verkennen van een nieuwe afzetmarkt
U denkt erover om met uw bedrijf de Aziatische markt te veroveren. Maar hoe zit het met de cultuurverschillen bij zakendoen in Azië? Hoe bouwt u een netwerk uit van betrouwbare leveranciers? 
U neemt een expert onder de arm die u adviseert in uw eerste stappen op deze nieuwe buitenlandse markt. Voor de verdere uitbouw werft u ook een business developer aan die zich specifiek richt op de uitbouw van uw merk in Azië.

Voorbeeld van kmo-groeisubsidie: digitalisatie

Versterken van een webplatform met slimme data en AI
Een aanbieder van een webplatform wil zijn platform versterken via onder andere slimme data-analyse en het gebruik van AI voor het herkennen van gedragspatronen. Een externe dienstverlener zal hem adviseren over de datastrategie, roadmap, cybersecurity en tools. Een aan te werven digital marketing manager wordt verantwoordelijk voor schaalvergroting via het uitwerken van een digitale marketing- en salesstrategie.

Voorbeeld van kmo-groeisubsidie: circulair en duurzaam ondernemen

Integratie duurzaamheid en circulariteit als belangrijke USP binnen een bouwbedrijf
Een bedrijf wil in de nabije toekomst circulariteit en duurzaamheid structureel integreren binnen de bedrijfsvoering in plaats van ad-hoc toepassingen per bouwproject. Daarvoor werft het bedrijf een business development manager aan die verantwoordelijk zal zijn voor het overzien van deze processen. Dit profiel zal ook de bedrijfsleiding strategisch adviseren over beleidskeuzes in de circulaire context. Daarnaast werken ze met een dienstverlener die hen zal begeleiden, zowel bij de branding en het vermarkten als bij het bepalen van de juiste doelgroepen voor dit nieuwe merk.

De essentie

  • Met de kmo-groeisubsidie krijgt u een financiële duw in de rug bij de groei van bedrijf, via bijvoorbeeld het inhuren van externe expertise en/of het aanwerven van strategische profielen.
  • Bedrijfsgroei kan op verschillende manieren gebeuren: innovatie, internationalisatie, digitalisatie en circulair/duurzaam ondernemen.
  • De kmo-groeisubsidie bedraagt 50% van de advieskost via één of meerdere dienstverlener(s), met een maximum van 25.000 euro en/of 50% van de loonkost van één strategisch profiel, met een maximum van 25.000 euro.

Denkt u eraan om te investeren? Of heeft u groeiplannen?

Onze ervaren subsidie-experten matchen uw project met de beste passende subsidie. Wij gidsen u doorheen het complete subsidiedossier: van het schrijven van het dossier tot het indienen van de aanvraag. Dankzij de ‘no cure, no pay’-formule hoeft u niets te betalen als u de subsidie op het einde van de rit niet in de wacht sleept.

Vraag uw subsidieadvies aan