Energiekost: onze oplossing voor besparingen op korte termijn en competitiviteit op lange termijn

Vakartikels

De hoge energieprijzen zijn voor veel ondernemers een acute uitdaging. Als korte termijn ingreep en hulpmiddel bieden we vanuit Baker Tilly onze energiescan aan. Om de weerbaarheid van uw onderneming op lange termijn te borgen, is een energietransitie-traject een duurzame oplossing.

De hoge energieprijzen zijn voor veel ondernemingen een acute uitdaging. Het doorrekenen van energiekosten aan de klant lukt niet altijd. Torenhoge facturen dwingen sommige ondernemingen zelfs tot drastische ingrepen, zoals het tijdelijk stopzetten van hun activiteiten. 

Vlaanderen, Brussel en Wallonië voorzien in een aantal steunmaatregelen die gedeeltelijk tegemoetkomen in de kosten maar dit zijn slechts tijdelijke maatregelen. De onvoorspelbaarheid van de toekomstige energieprijzen blijft een uitdaging. Daarom moet dit meegenomen worden in het ondernemingsbeleid.

Energiesteun per gewest

Hogere verkoopprijzen houden enkel stand zolang men competitief blijft

Een reactieve aanpak door hogere verkoopprijzen en portfolio-aanpassingen is slechts een pleister op de wonde. Dergelijke aanpak houdt stand zolang men competitief blijft.

Uiteindelijk moet men zich de vraag stellen wat de langetermijnstrategie is om de weerbaarheid van een onderneming te verzekeren. Investeerde u de afgelopen jaren in energiebesparingen, of zette u in op hernieuwbare energie? Dan plukt u hiervan nu de vruchten als het gaat over weerbaarheid en competitiviteit.

De onvoorspelbare energieprijzen zorgen voor een blijvende uitdaging. Daarom moet
dit mee opgenomen worden in het duurzaamheidsbeleid van een onderneming.

Een duurzame ondersteuning vanuit Baker Tilly

Een doordacht energiebeleid is een van de pijlers van duurzaam ondernemen. Vanuit Baker Tilly denken we actief mee over ‘damage control’-acties op korte termijn en over de ontwikkeling van  een lange termijn strategie om uw onderneming duurzaam te versterken.

Hoe helpen we u? 

 1. Onze energiescan: tijdens een energiescan onderzoeken we waar u onmiddellijk kan besparen. Het is het ideale instrument voor kostenbesparing op korte termijn. Onze ervaring leert dat een potentieel van 10% à 15% energiereductie na een scan geen uitzondering is, waardoor de kost van deze kleine investering snel verwaarloosbaar wordt. Samen met onze gespecialiseerde partner E-luse bieden we deze energiescan aan een zeer voordelig tarief aan.
  Ik ben geïnteresseerd in een energiescan
   
 2. De energiescan kan de opstap zijn naar een energieaudit. Deze audit wordt vóór april 2023 hoe dan ook verplicht voor sommige Vlaamse kmo’s. Ook hier kunnen we, in samenwerking met E-luse, een traject voor uw onderneming uitwerken.
  Ik ben geïnteresseerd in een energieaudit
   
 3. Een energietransitie-traject. De basis voor een lange termijn weerbaarheid is een energietransitie-traject. Dergelijk traject is maatwerk en wordt best bekeken binnen het bredere aspect van duurzaamheid. Hier komt naast reductie en kosten ook de impact op omgeving en klimaat aan bod, wat op zijn beurt dan weer de link legt met de opkomende Europese ESG-regelgeving. Ook voor het energietransitie-traject kunnen we samen met u een plan uittekenen.
  Ik ben geïnteresseerd in een energietransitie-traject

Baker Tilly biedt u een breed ondersteunend gamma wat duurzaamheid en ESG betreft. Hierbij is een duurzaam energiebeleid een belangrijk element. Met het hierboven beschreven aanbod willen we u vanuit onze pragmatische visie en hands-on mentaliteit direct tastbare oplossingen aanbieden. We volgen ook het betreffende subsidiekader op en bekijken welke steunmaatregelen voor u van toepassing kunnen zijn.

Het traject van energiescan naar energietransitie levert besparingen op korte termijn
en extra competitiviteit op langere termijn.

Een duurzaam energiebeleid introduceren?

Neem contact op met Philip Dooms, Partner ESG & Sustainability of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.