Bart De Paepe & Christophe Engels (Depa Factory): "Snelheid, flexibiliteit & expertise"

Klantengetuigenis

Depa Ramen NV uit Eeklo en Engels NV uit Lokeren, beiden belangrijke spelers in de sector van ramen en deuren, zijn een joint venture aangegaan voor de productie van aluminium schrijnwerk. De bestaande productieafdeling van Depa is ondergebracht in het nieuwe gezamenlijke bedrijf “Depa Factory”. Baker Tilly hielp hen met alle fiscale en juridische vraagstukken.

Sinds 1987 (of bijna 27 jaar!) is Peter Weyers, partner van Baker Tilly Belgium, de adviseur van Depa Ramen inzake financiële, juridische en boekhoudkundige zaken. “Eerst vader Johan De Paepe en daarna zonen Geert en Bart zijn me gevolgd naar alle advieskantoren waar ik gewerkt heb,” legt Peter Weyers uit. “Omgekeerd heb ik Depa Ramen in al hun evoluties geholpen. Ik ben hun aanspreekpunt voor vele financiële, juridische en boekhoudkundige onderwerpen, op een vrijwel permanente basis. Bijna wekelijks hebben we overleg over diverse aspecten. Die ‘duurzame en lange termijn’ relatie die een accountant/revisor met zijn klant heeft, is een aspect dat ik belangrijk vind. Depa was trouwens mijn allereerste cliënt,” lacht Weyers.

“Een belangrijke stap voor de toekomst van Depa Ramen uit Eeklo is nu de samenwerking met hun collega Christophe Engels van de firma Engels uit Lokeren. Bijna 2 jaar zijn we reeds bezig met alle aspecten rond die samenwerking,” aldus Peter Weyers.

Depa produceert en plaatst aluminium ramen en deuren. Engels is vooral in houten ramen gespecialiseerd en zocht een partner om te groeien in het aluminium segment. “Tijdens onze lange gesprekken over samenwerking hebben we elkaar gevonden, ook op persoonlijk vlak. Er is een match tussen onze beide bedrijfsculturen, waarbij vooral het familiale karakter primeert,” leggen Bart en Christophe uit. “We zijn beiden in de ramen en deuren geboren”.

Depa produceert en plaatst aluminium ramen en deuren. Engels is vooral in houten ramen gespecialiseerd en zocht een partner om te groeien in het aluminium segment. “Tijdens onze lange gesprekken over samenwerking hebben we elkaar gevonden, ook op persoonlijk vlak. Er is een match tussen onze beide bedrijfsculturen, waarbij vooral het familiale karakter primeert,” leggen Bart en Christophe uit. “We zijn beiden in de ramen en deuren geboren”.

“Het gaat hier niet om een overname, maar om een echte samenwerking op gelijke basis in de fiscale vorm van een joint venture. We hebben een nieuwe vennootschap opgericht om de productieklanten optimaal te kunnen bedienen. Een goede begeleiding op juridisch en fiscaal vlak was dan ook nodig,” zegt Bart De Paepe.

Baker Tilly Belgium zorgde voor de begeleiding van Depa. Engels ging in zee met de collega’s van Grant Thornton. Beide adviesfirma’s zorgden voor de best mogelijke oplossing voor hun klant. De boekhouding van de nieuwe vennootschap Depa Factory zal verzorgd worden door Baker Tilly Belgium.

Over de samenwerking met Baker Tilly Belgium is Bart De Paepe zeer te spreken. “Het is positief dat ze veel mensen in dienst hebben die diverse onderwerpen meester zijn. We werken met één contactpersoon die onze vragen aan de juiste specialist doorgeeft. Wim Dereymaeker doet de maandelijkse afsluiting van onze boeken, maar alle nieuwe onderwerpen worden gestuurd door Peter Weyers. Er wordt op lange termijn samengewerkt. Ook de successie hebben ze voor ons geregeld.”

“De totstandkoming van de deal is een intense periode geweest. De snelheid, flexibiliteit en kennis van zaken van Baker Tilly Belgium vielen goed op. De strakke deadline werd probleemloos gehaald. Daarvoor hadden hun mensen avond- en weekendwerk over,” licht De Paepe toe.

 

Depa Factory: joint venture tussen Depa Ramen NV en Engels NV

Engels NV uit Lokeren en Depa Ramen NV uit Eeklo, beiden belangrijke spelers in de sector van ramen en deuren, zijn een joint venture aangegaan voor de productie van aluminium schrijnwerk. De  bestaande productieafdeling van Depa is ondergebracht in het nieuwe gezamenlijke bedrijf “Depa Factory”. De dagelijkse leiding van Depa Factory is in handen van Bart De Paepe (commercieel) en Christophe Engels (financieel).

Geïntegreerd productiebedrijf

Depa Factory beschikt over één van de meest geautomatiseerde productieapparaten in België voor aluminium schrijnwerk. In de hal van 6.000 m² zijn er 5 productielijnen ondergebracht: 3 voor de productie van ramen- en deuren, 1 voor de productie van schuiframen en 1 voor de productie van gordijngevels en andere elementen. De totale productiecapaciteit bedraagt 120 raam- en deurelementen per dag. Het is een geïntegreerd bedrijf, met een eigen ontwikkeling, lakkerij en logistiek. Depa Factory werkt enkel voor professionele klanten zoals schrijnwerkers. De verkoop blijft apart bij beide partners. Kwaliteit, innovatieve producten en professionaliteit : daarvoor willen ze gekend zijn. “De meeste productiebedrijven hebben geen affiniteit met de eindklant,” leggen De Paepe en Engels uit. “Wij beseffen dat ‘slechts’ één ontbrekend profiel een echt probleem is voor de klant. Door deze joint venture willen we onze service nog verhogen.”

Synergie

“Er is momenteel veel beweging op onze markt met diverse overnames. Maar het gaat vooral om financiële deals, zonder veel synergieën. Onze joint venture levert wél synergie op. We staan nu beiden veel sterker op de markt. We willen het beste voor het bedrijf op lange termijn,” besluiten beide zakenpartners.

www.deparamen.be

www.engelsnv.be