Erik Waumans & Ann Ickx (Thercon): "Multidisciplinaire aanpak door Baker Tilly Belgium van onze overname"

Klantengetuigenis

Thercon is exclusief importeur van warmtepompen en aircosystemen van het Japanse topmerk General in de Benelux. In 2007 nam Erik Waumans de Belgische vestiging in Aartselaar over. Tien jaar later laat hij zijn bedrijf een volgende stap in het groeiproces zetten door de aansluiting bij de grote Franse groep Atlantic. Baker Tilly Belgium begeleidde Thercon niet alleen bij het recente overnamedossier maar is reeds van bij het prille begin bij het bedrijf betrokken.

Erik Waumans & Ann Ickx - Thercon

Erik Waumans (CEO) & Ann Ickx (CFO) van Thercon


“Een jaar nadat ik Thercon had overgenomen brak de wereldwijde crisis uit, met alle gevolgen van dien. Zonder Baker Tilly zaten we hier nu niet meer,” merkt de altijd goedlachse Erik Waumans op. “Ze hebben ons in die moeilijke jaren uitstekend bijgestaan met raad en daad. Reeds van bij de oprichting van Thercon werken we al samen. Peter Weyers, vennoot van Baker Tilly Belgium, is mijn vertrouwenspersoon die zijn team aanstuurt inzake accounting, fiscaal en juridisch advies, begeleiding van de onderhandelingen met de bank over de nodige kredietlijnen, optimalisatie van de vennootschapsstructuur enz.”

Het Thercon-verhaal van de nu 53-jarige Erik Waumans begon al in 1990 toen hij als jonge accountmanager aan de slag ging bij het toenmalige ‘Air et chaleur’. Hij maakte de hele evolutie van het bedrijf mee, om uiteindelijk in 2007, samen met zijn vrouw, de Nederlandse hoofdaandeelhouder uit te kopen en de vestiging in Aartselaar als enige aandeelhouder over te nemen.

In Nederland werd in 2009 de BV Orcon boven de doopvont gehouden, een 50-50 aandelenverdeling met Madelon Voorhoeve. Zij staat aan het hoofd van de vestiging in Veenendaal.

Pindanoten of kokosnoten

In mei 2016 begonnen de overnamegesprekken met de grote Franse industriële groep Atlantic. “Ook al hebben we met General een wereldmerk in huis, Thercon is een middelgrote firma. Het is voor ons moeilijk om met de grote jongens te onderhandelen. Je praat dan slechts over pindanoten. Als onderdeel van Atlantic kunnen we al over kokosnoten negotiëren,” lacht Erik Waumans.

“Het was al snel duidelijk dat Atlantic een goede partij was en is. Het idee achter de samenwerking is de groei van de laatste jaren verderzetten met het oog op continuïteit op lange termijn, de knowhow van een grote speler in huis halen, de schaalgrootte en de optimalisatie van de logistiek. Atlantic doet immers hetzelfde als Thercon in Frankrijk. We spreken dezelfde taal. Er zit veel win-win in de deal voor beide partijen."

"Atlantic is een strategische partner die complementair is en die onze visie op de technologie van de toekomst deelt. Ook zusterbedrijf Orcon werd mee overgenomen. De respectieve directies van Orcon en Thercon blijven hun verantwoordelijkheden uitoefenen,” legt Erik uit. “Bovendien kan ik nu meer tijd gaan steken in het ontwikkelen van innovatieve producten. Bijvoorbeeld ons uniek patent om een warmtepomp geluidsarm te maken, dat smaakt naar meer.”

Pittige uitdaging

“De overname was een pittige uitdaging, maar samen met Baker Tilly hebben we het traject goed afgelegd. Aan het hele dossier werd 2 jaar gewerkt. Op 27 oktober 2017 heeft Atlantic 24 % van de aandelen overgenomen van Thercon in Aartselaar en van Orcon in Veenendaal, aldus Ann Ickx, de CFO van Thercon.

Peter Weyers coördineerde de werkzaamheden van Baker Tilly en stond in voor het overleg met de klant. “De klant is geen jurist of economist, maar dat is geen probleem, we zorgden ervoor dat het jargon in mensentaal gezet werd,” aldus Peter Weyers.

Drie afdelingen van Baker Tilly werkten mee aan het overname-dossier: de waarderingen, de audit en de juridische afdeling. Samen zorgden zij voor een multidisciplinaire aanpak van het dossier.

Peter Weyers (Baker Tilly) - Ann Ickx & Erik Waumans (Thercon)

Peter Weyers coördineerde de werkzaamheden van Baker Tilly

Multidisciplinaire teams

Vicky Coesens, de expert ‘Waarderingen’ van Baker Tilly Belgium:

“De waarderingsmethode van Baker Tilly moest getoetst worden aan de methode van Atlantic, om tot een vergelijk te kunnen komen.” 

Tom De Wilde, bedrijfsrevisor en junior partner van Baker Tilly Belgium, was verantwoordelijk voor de auditactiviteiten. “Deze gebeurden volgens de internationale auditstandaarden. We voerden uiteraard ook een ‘due diligence’ uit. In een digitale dataroom werden checklijsten van honderden pagina’s bijgehouden, zodat alle betrokkenen altijd over de juiste cijfers beschikten.”

Het team van vennoot Anne Roucourt zorgde voor het juridisch advies. “Bij dit dossier waren zowel Franse, Nederlandse als Belgische juristen betrokken, met elk hun eigen referentiekader. In een intensief proces werden alle violen op elkaar afgestemd.”

“Het is duidelijk dat door ons lidmaatschap van het internationale netwerk van Baker Tilly International we Belgische klanten met buitenlandse vestigingen kunnen helpen met een overname door een buitenlands bedrijf,” besluit Peter Weyers.

Anne Roucourt - Vicky Coesens - Tom De Wilde (Baker Tilly Belgium)

Anne Roucourt - Vicky Coesens - Tom De Wilde

Over Thercon: warmtepompen en aircosystemen

Thercon is exclusief importeur van warmtepompen en aircosystemen van het Japanse topmerk General (Fujitsu) in de Benelux. Daarnaast ontwikkelt Thercon ook zelf nieuwe technieken om de installatie en werking van hun toestellen verder te optimaliseren. Hun doelstelling is om het beste klimaatcomfort te bieden met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Thercon biedt een totaalconcept dat steunt op 5 productpeilers: 

  • Airstage (lucht-luchtwarmtepompen)
  • Waterstage (lucht-waterwarmtepompen)
  • Sanistage (warmtepompboilers)
  • Sunstage (zonthermisch systeem)
  • Poolstage (lucht-warmtepompen voor zwembaden en jacuzzi's)

Sinds januari 2016 is Thercon ook exclusief verdeler van Clivetsystemen voor klimaatregeling, verwarming, luchtzuivering en luchtverversing in België en Luxemburg. 30 medewerkers zorgen voor een groepsomzet van ongeveer 20 miljoen euro. De General- en Clivet-producten worden verdeeld via een netwerk van meer dan 400 installateurs. Zij adviseren, installeren, onderhouden en herstellen. 

Zusterbedrijf Orcon (Nederland) is in 25 jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler in ventilatiesystemen voor de woning- en utiliteitsbouw. De focus ligt hierbij op het energieneutrale ‘passieve huis’ en energiezuinige ventilatie voor een ‘groen’ energielabel of EPC.

www.thercon.be - www.generalbenelux.com
www.clivetbelux.com - www.orcon.nl


Groupe Atlantic

Groupe Atlantic ontwikkelt, produceert en commercialiseert oplossingen voor thermisch comfort voor de residentiële, tertiaire en collectieve markt: warmtepompen, collectieve en individuele boilers, elektrische verwarming, individuele en collectieve ketels, ventilatie en airconditioning. Groupe Atlantic beschikt over een breed assortiment van internationale en nationale merken, zoals Atlantic, Thermor, Ideal, Gledhill, AustriaEmail, Ygnis, Hamworthy, Lazzarini, Erensan… Als marktleider in Frankrijk en aanwezig in meer dan 100 landen is Groupe Atlantic een belangrijke speler op Europees niveau.

www.groupe-atlantic.fr