Lorenz Bogaert & Toon Coppens (Twoo & Realo): "Online boekhouden bespaart veel tijd"

Klantengetuigenis

De jonge internetondernemers Lorenz Bogaert en Toon Coppens kregen nationale bekendheid door hun sociale netwerksite Netlog. Op z’n hoogtepunt was Netlog een uitdager van Facebook, maar tegen het geweld van Mark Zuckerberg bleek geen kruid gewassen. Als ‘pur sang‘ ondernemers begonnen Lorenz en Toon met een nieuw internetproject, de datingsite Twoo. Ook dat groeide uit tot een succes, en werd verkocht in 2013. Momenteel werken beiden aan het online vastgoedproject Realo. Aan Netlog en Twoo leverde Baker Tilly Belgium accountingdiensten. De start-up Realo maakt gebruik, naast juridisch-fiscaal advies, van de online boekhoudsoftware van Baker Tilly.

Realo Twoo Toon Coppens Lorenz Bogaert

Toon Coppens & Lorenz Bogaert

Lorenz Bogaert : “We werken al sinds 2005 samen met Baker Tilly Belgium voor onze boekhouding. Bij onze start in 2003 in Aalst hebben we de eerste de beste boekhouder onder de arm genomen. Door de groei van ons bedrijf hadden we de ondersteuning van een groter boekhoudkantoor nodig. Na een vergelijking van meerdere kantoren zijn we bij het toenmalige Acos Berk in Aalst terecht gekomen. Ze werden ons niet alleen aanbevolen, maar we hadden ook het beste gevoel bij hen. Als jong bedrijf werden we door het hele team van Jos Aelbrecht au sérieux genomen. Het was dus een bewuste keuze voor Acos Berk, en niet voor één van de ‘Big 4’ kantoren.” 

“In al die jaren hebben we met Baker Tilly Belgium (de nieuwe naam van Acos Berk sinds 2011, nvdr) een vlotte samenwerking gehad. De weinige obstakels werden snel ontmijnd.”

Ook voor grotere uitdagingen

Toon Coppens : “Naast de boekhouding hielp Baker Tilly Belgium ons ook met grotere uitdagingen. De venture capital ronde in 2006-2007, met een zware due dilligence, verliep vlot door hun efficiënte dienstverlening. Ze slaagden ook in de volgende testen, zoals onze internationale doorbraak, en onze verkoop aan een Franse groep. Ze legden toen veel flexibiliteit aan de dag bij boekhoudkundig complexe zaken. Het is trouwens veelbetekenend dat de overnemer soms ook met hen samenwerkt voor juridisch-fiscaal advies.”

Lorenz Bogaert : “Het totale aanbod van hun diensten, tot en met de persoonlijke aangiftes, is aantrekkelijk. Alles verloopt heel vlot, dankzij één aanspreekpunt. We werken nu al 10 jaar samen, met weinig strubbelingen. In die 10 jaar zijn we gegroeid van enkele mensen naar meer dan 100 medewerkers. Baker Tilly Belgium groeide met ons mee. Hun accounting-aanpak is probleem-vermijdend. Als er dan toch uitdagingen zijn, dan komt hun meerwaarde naar boven.”
 

Online boekhouden voor Realo

Toon Coppens: “Met Realo hadden we eerst een externe CEO die absoluut met een “Big 4” kantoor wou werken. Dat liep snel op een teleurstelling uit, en al na één jaar keerden we terug naar Baker Tilly Belgium. Bij Realo hebben we geen mensen met een achtergrond in boekhouding. Het was dus logisch dat we voor de dienstverlening met een online softwarepakket kozen.”

Jos Aelbrecht, partner van Baker Tilly Belgium: “Alle facturen worden door Realo gescand en in het boekhoudpakket in de cloud ingevoerd. Zowel Realo als wijzelf kunnen er dus altijd aan. Er komen geen papieren facturen meer aan te pas. De software is eenvoudig qua set-up en schaalbaar. Realo is een mooi voorbeeld hoe de boekhouding vandaag kan gedigitaliseerd worden.”
 

Jos Aelbrecht - partner Baker Tilly Belgium

Jos Aelbrecht, Partner Baker Tilly

Veerle Coppens, Financieel Directeur: "Het gaat snel en vlot"

Veerle Coppens, Financieel Directeur van Realo, maakt sinds 5 maanden operationeel gebruik van het softwarepakket. “De eerste keer dat ik de software gebruikte was het een beetje zoeken, het was dan ook nieuw voor mij. Maar nu gaat het heel snel en vlot, o.a. door de historische data die er nu in zit, en omdat alle functies nu goed ingesteld zijn. Het is echt een heel gemakkelijk systeem. Papieren aankoopfacturen hoef ik niet meer door te sturen.”

“Het is voor ons belangrijk dat we zelf de boekhouding kunnen doen. Een aantal manuele taken blijven we natuurlijk doen, zoals het nakijken van de facturen. De software vult ongeveer de helft van de informatie zelf in. Het bespaart ons veel tijd. Michel Roelandt van Baker Tilly Belgium, die ons operationeel opvolgt, kan uiteraard ook in het systeem voor de controles. Hij zet dan de foutjes recht. Naast het nazicht van het correct inputten van de aankoopfacturen, zorgt Baker Tilly Belgium ook voor tussentijdse afsluitingen en de jaarafsluiting, en het voorbereiden van de audit,” legt Veerle Coppens uit. 

Jonge internetondernemers blijven vernieuwen

TWOO

Twoo is één van de grootste datingsites ter wereld en wordt maandelijks actief gebruikt door meer dan 10 miljoen mensen. Sinds de oprichting van de site werden meer dan 350 miljoen
mensen met elkaar “gematcht” dankzij Twoo. In 2013 werd het bedrijf overgenomen en sinds november 2015 maakt Twoo deel uit van de op Nasdaq noterende Match Group (MTCH).

www.twoo.com

REALO

Realo is een data-gedreven online marktplaats voor vastgoed. Realo helpt mensen bij het (ver)kopen of (ver)huren van een woning door hen unieke inzichten te verschaffen over de woningen
zelf en de buurten waar deze gevestigd zijn. Lorenz Bogaert & Toon Coppens : “We vinden het problematisch dat onwetendheid erg veel kan kosten, zeker als het om vastgoed gaat. We willen dit oplossen door hulpvaardige inzichten te bezorgen zodat onze gebruikers slimmere beslissingen kunnen nemen.” Door alle ‘big data’ inzichten samen te brengen weet Realo waar het perfecte plekje voor éénieder is gelegen. Realo kan ook een schatting geven van elk huis, met een afwijking van minder dan 10%.

In België werkt Realo samen in joint venture met De Persgroep, maar binnenkort zal Realo ook elders in Europa lanceren.

www.realo.be