“Baker Tilly heeft ons de fiscale voordelen van innovatie leren kennen”

Klantengetuigenis

Newson is een technologische kmo met een innovatief nicheproduct dat vooral door buitenlandse machinebouwers gekocht wordt. Newson ontwikkelt, produceert en verkoopt laserafbuigsystemen. Voor onderzoek en ontwikkeling van dit innovatief uniek product kan Newson rekenen op fiscale aftrek. Voor deze zogenaamde ‘octrooiaftrek’ helpt Baker Tilly de zaakvoerders Marc Van Biesen en Katrien Delaey met advies, begeleiding en opvolging van dit fiscaal dossier. Verder helpt Baker Tilly het bedrijf met accountancy, aangiftes, het oprichten van vennootschappen en gericht advies.
 

Peter Weyers, vennoot van Baker Tilly en Bedrijfsrevisor-Boekhouder-Fiscalist, legt de samenwerking tussen Newson en Baker Tilly uit. “We werken al samen met Newson sinds de ‘boom’ van hun business. We adviseerden en hielpen hen met de oprichting van een nieuwe vennootschap waarin twee medewerkers mede-aandeelhouder gemaakt werden, naast de kernvennootschap van zaak-voerders Marc en Katrien.”

“Daarnaast verzorgen we ook de accountancy. Katrien Delaey boekt zelf in en mijn collega Michèle Van Maele doet de BTW en de maandelijkse afsluiting. Tanja De Decker, vennoot van Baker Tilly,  verzorgt de fiscale optimalisatie op basis van het patent, de zogenaamde octrooiaftrek. We denken graag met Newson mee om fiscale optimalisaties te begeleiden. Tot slot verzorgen we ook de aangifte van de personenbelasting van de zaakvoerders.”

Marc Van Biesen en Katrien Delaey: “Patenten zijn belangrijk in onze sector. Momenteel hebben we er drie nieuwe in aanvraag. Via Baker Tilly hebben we de octrooiaftrek leren kennen, en de fiscale voordelen daarvan voor ons bedrijf. We waarderen hun slim gericht advies terzake.”

newson-samenwerking
team

Belastingaftrek voor octrooi-inkomsten
Michèle Van Maele, Partner en Accountant/Belastingconsulent bij Baker Tilly: “Een octrooi of patent is het exclusief recht op een uitvinding die commercieel kan toegepast worden. De fiscale wet voorziet in een stimulans voor alle activiteiten van onderzoek en ontwikkeling in verband met de verkrijging van eigendom van en/of gebruikrechten op octrooien of de fabricage van producten die op basis van octrooien worden gefabriceerd. Een belastingaftrek kan door Belgische vennootschappen met name worden toegepast door fabricage van geoctrooieerde producten door haarzelf of voor haar rekening.”
Tanja De Decker, Tax Partner bij Baker Tilly: “Bij Newson wordt een belastingaftrek toegepast voor octrooi-inkomsten, die zorgt voor financiële ademruimte voor nieuwe investeringen. Voor de octrooien aangevraagd na 1 juli 2016 wordt het regime van aftrek voor innovatie-inkomsten toegepast. We begeleiden Newson ook bij alle wijzigingen in deze materie.”

Newson: wereldwijde toptechnologie, made in Belgium

Newson, sinds 2015 gevestigd in een gerestaureerd historisch pand in het centrum van Ros Beiaardstad Dendermonde, wordt gerund door het no-nonsense ingenieurskoppel Marc Van Biesen en Katrien Delaey. “De motoren van onze laserafbuigsystemen vereisen geen grote productieruimtes, dus een locatie in het centrum van Dendermonde is perfect. Onze buitenlandse klanten zijn via Zaventem en de trein snel bij ons,” legt Katrien Delaey uit.

newson-team
laser
raket

In 2001 patenteerde Newson het rhothor™ concept en zette daarmee een revolutionaire nieuwe standaard in laserafbuiging. Een productgamma dat gebaseerd is op deze high tech is beschikbaar voor de OEM markt.

Het gepatenteerde afbuigsysteem van Newson werkt sneller en nauwkeuriger dan de afbuigsystemen van de concurrentie, ze verbruiken minder stroom en ze zijn goedkoper. “We hebben de snelheid van een Ferrari en het verbruik van een fiets,” legt Marc Van Biesen uit.

Newson neemt deel aan technologische laser-vakbeurzen in München en Stuttgart om klantrelaties op te bouwen met buitenlandse machinebouwers.

Groeien

In 2007 haalde Newson 263.000 euro omzet, in 2018 was dat 2,5 miljoen euro. Een mooi groeiparcours voor een bedrijf in een concurrentiële markt. Newson verkoopt jaarlijks een 2000-tal motoren, waarvan het gros in het buitenland. Het bedrijf heeft klanten in Israël, Rusland, Australië, China, Japan en de USA. De grootste afzetmarkt is buurland Duitsland.

“We zijn een technologiefirma met een boerenmentaliteit,” besluit Marc Van Biesen al lachend.

www.newson.be

Toepassingen van laserafbuigsystemen

De Newson motoren drijven een spiegel aan die de laserstraal uiterst precies elke kant op stuurt. Newson levert zijn producten aan machinebouwers wereldwijd. Ze worden gebruikt in industriële graveermachines, 3D-printers, machines om microscopische gaatjes te boren in printplaten, om schermen van smartphones uit te snijden, om autocarrosserieën te puntlassen, om wijzerplaten van horloges te laseren...

Bekijk de klantengetuigenis