E.H.B.J. Eerste hulp bij juridische uitdagingen

Vakartikels

Ondernemers kampen vandaag met een heleboel juridische uitdagingen. Daarom is de juiste juridische expertise in het dagdagelijks beleid essentieel. We spraken met drie succesvolle ondernemers over de kracht van een doordachte juridische begeleiding.

UITDAGING 1: FUSIES & OVERNAMES

Als ondernemer loert het vennootschapsrecht steeds om de hoek. Baker Tilly Law Managing Partner Dries Joseph: “Of het nu gaat over de eigen corporate housekeeping of je vennootschap staat voor een overname: het vennootschapsrecht is een juridische uitdaging waar elke ondernemer vroeg of laat mee in contact komt.”

Dries begeleidde de Belgisch kmo Hermans Verenfabriek, gespecialiseerd in technische veren op maat, tijdens belangrijke groeifases. Broers en co-CEO's Erik en Kris Hermans focusten zich de afgelopen jaren op de professionalisering van hun bedrijfsstructuur met het oog op de overdracht naar een volgende generatie. Met Baker Tilly Law haalden ze hiervoor de nodige expertise in huis. “We werkten al samen voor dagdagelijkse juridische vragen, zoals het herbekijken van onze algemene voorwaarden. Ook toen we een Nederlandse sectorgenoot overnamen, konden we rekenen op hun expertise. Aangezien Baker Tilly ons bedrijf en familie al goed kenden, waren zij de ideale partner om ons in dit volgende hoofdstuk te begeleiden."

“Er zijn grote verschillen tussen onze eigen wetgeving en die van onze noorderburen”, verduidelijkt Dries. “Onze aanpak was dan ook tweevoudig. We maakten gebruik van het internationale Baker Tilly netwerk om samen met de Legal collega’s in Nederland op een snelle en efficiënte manier een overnamestrategie uit te werken. Daarnaast zorgde onze multidisciplinaire aanpak ervoor dat we zowel financieel als juridisch meteen aan de slag konden gaan.”

“Als groeiende kmo kijk je graag over de grens om te investeren, maar zonder de juiste juridische aanpak bevind je je al snel in een mijnenveld.”
Erik Hermans, CEO Hermans Verenfabriek

UITDAGING 2: OPSTELLEN VAN CONTRACTEN

Als ondernemer kan je niet zonder solide contracten. “Want succesvol ondernemen is ook risico’s beheersen”, legt Legal Counsel Lynn Jonckheere uit. “En dat begint bij juridisch waterdichte contracten.” Voor bedrijven met een complexe structuur, zoals franchiseketens, is dit niet altijd vanzelfsprekend.

Sedert begin dit jaar werkt Lynn samen met Dries en Stéphanie Ngay-Katalay, die al jarenlang de juridische huisadviseurs zijn van Burger Brands Belgium, de holding achter de ketens Quick en Burger King in België. CEO Kevin Derycke: “Elke vestiging heeft een specifiek huur- en desgevallend franchisecontract nodig dat maatwerk en juridische precisie vraagt.” Lynn en haar collega-advocaat Stéphanie begeleiden hen hierbij. “Voor elke vestiging stellen we een sluitend contract op, afgestemd op de eisen van de eigenaar, de franchisenemer en de regionale wetgeving. Verder volgen we de relevante wetswijzigingen op om continu proactief advies te geven over de lopende contracten”, vertelt Stéphanie.

Daarnaast adviseren Stéphanie en Lynn, Burger Brands rond consumentenbescherming, merkenrecht en geschillenbeslechting. “Door nauw samen te werken met Kevin en zijn team, begrijpen we beter welke uitdagingen er zijn, zodat we snel en efficiënt kunnen schakelen”, legt Lynn uit. Kevin beaamt dit: “Als snelgroeiend bedrijf hebben we een partner die ons niet alleen breed juridisch ondersteunt, maar ook meedenkt over de lange termijn. Dagelijks contact met Dries en zijn team geeft onze onderneming het nodige comfort en ondersteuning.”

“Baker Tilly Law begrijpt de unieke dynamiek van franchising en zorgt ervoor dat onze contracten niet alleen juridisch sterk zijn, maar ook praktisch uitvoerbaar. Dat geeft ons de ruimte om te focussen op groei en innovatie.”
Kevin Derycke, CEO Burger Brands Belgium

UITDAGING 3: BANCAIRE EN FINANCIËLE GESCHILLEN

Een geschil of procedure tot een goed einde brengen staat of valt met het samenstellen van een grondig dossier. Net daar ligt vaak het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

Dat ondervond ook Levenslust, een vzw die onderwijs en ondersteuning biedt aan kwetsbare jongeren, toen ze een krediet vervroegd diende af te lossen in het kader van een herfinanciering. “Banken vorderen dan vaak een zéér hoge wederbeleggingsvergoeding, maar dat is niet geoorloofd wanneer het krediet in wezen een lening is. Het is dan belangrijk na te gaan welk opzet partijen hadden op het ogenblik van de kredietverschaffing”, vertelt Rubben Lindemans, Partner bij Baker Tilly Law. Ook bij Levenslust bleek het krediet een lening te zijn, zodat de rechtbank de bank veroordeelde om een substantiële som terug te betalen.

Vandaag kijkt Herwig tevreden terug op de samenwerking: “Dankzij een zeer vlotte samenwerking met Rubben, zijn luisterbereidheid, zijn gedrevenheid om onze rechten te vrijwaren en door mezelf ook tot het uiterste te pushen om in de archieven belangrijke documenten en bewijsstukken te gaan opzoeken, hebben we dit samen tot een goed einde gebracht.”

“In geval van geschil is het belangrijk om ook oog te hebben voor de minnelijke mogelijkheden tot oplossen van het conflict. Zo hebben wij in eerste instantie onze zaak voorgelegd aan de Financiële Ombudsman.”
Herwig Van Laer, Voorzitter raad van bestuur Levenslust

Een doordachte juridische begeleiding voor uw onderneming?

Kom gerust langs voor een kop koffie. Onze experten helpen u graag verder. 

Maak een afspraak