Global Dealmakers: M&A Outlook 2023

Vakartikels

Door het conflict in Oekraïne daalde de wereldwijde waarde van fusies en overnames met bijna een derde, van 5,82 triljoen dollar in 2021 naar 3,96 triljoen dollar in 2022. Maar langzaamaan begint de globale overnamemarkt zich te herstellen.

Het rapport ‘Global Dealmakers 2023’ biedt inzicht in de belangrijkste trends binnen de wereldwijde fusie- en overnameactiviteit en blikt vooruit op de mogelijkheden en uitdagingen die de overnamemarkt in 2023 staan te wachten. 

Een korte overzicht van M&A activiteiten in 2022

  • De wereldwijde waarde van fusies en overnames is met bijna een derde gedaald van van 5,82 triljoen dollar in 2021 naar 3,96 triljoen dollar in 2022. 
  • Zowel grensoverschrijdende als binnenlandse deals kenden een sterke daling, respectievelijk 36% en 29%. 
  • In tegenstelling tot de algemene M&A-markt, is het aantal deals in het middensegment met 9% gestegen, terwijl de waarde slechts met 7% is gedaald. De verwachting is ook dat mid-market M&A het herstel zal trekken. 
  • 52% van de ondervraagde dealmakers verwacht dat het aantal deals in de komende 12 maanden zal toenemen.

Technologiesector als koploper

61% van de respondenten verwachten dat digitale transformatie de komende 24 maanden de belangrijkste drijfveer zal zijn voor fusies en overnames binnen het middensegment van de markt. M&A blijft voor veel bedrijven de meest efficiënte manier om technologie te introduceren binnen hun bedrijfsmodel. 

Vastgoed, als traditionele M&A sector, biedt dit keer wel meer onzekere vooruitzichten. "Sommige investeringen in commercieel onroerend goed zijn duidelijk gestrand door de veranderende aard van werk, transport en gang van zaken tijdens de coronaperiode. Met name in Europa is er ook niet langer interesse in oudere gebouwen met een hoog energieverbruik ", zegt Olivier Willems, Partner Corporate Finance. 

Verwachtingen voor 2023

Ondanks de uitdagingen van het afgelopen jaar zijn de dealmakers optimistisch voor 2023. Er wordt verwacht dat het middensegment van de markt het herstel leidt, met deals ter waarde tussen 15 miljoen dollar en 500 miljoen dollar. Geopolitieke conflicten, zoals het conflict in Oekraïne, blijven wel een bron van onzekerheid en kunnen invloed hebben op grensoverschrijdende deals. 

Lees het volledige Global Dealmakers Rapport 

Global Dealmakers: M&A Outlook 2023

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Olivier Willems, Partner Corporate Finance, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.