Hoe bepaalt duurzaamheid de waarde van gebouwen?

Vakartikels

De nieuwe Europese duurzaamheidsregelgeving leidt investeringen en geldstromen naar aantoonbare duurzame activiteiten. Het nieuwe kader beïnvloedt duidelijk het operationele en financiële werkveld van bouw gerelateerde ondernemingen. Ons uniek model vertaalt de impact van deze EU-regelgeving in meetbare en financiële termen. 

Duurzaamheid wordt toonaangevend

Overheden, consumenten, medewerkers, investeerders en publieke opinie beïnvloeden steeds meer het werkveld als het gaat over duurzaamheid en ESG. De nieuwe golf aan Europese regelgeving (zoals de CSRD en Taxonomie) kanaliseert investeringen en kapitaalstromen naar echt duurzame activiteiten. Ook in de bouwsector, beïnvloedt dit nieuwe kader op een niet te onderschatten manier het operationele en financiële werkveld.

In België is de bouwsector een van de grootste economische ecosystemen, met tal van activiteiten en vertakkingen. Tegelijk komt deze sector op diverse manieren in aanraking met duurzaamheid. Denk maar aan materiaalkeuzes, recycleerbaarheid, energieconsumptie, koolstofuitstoot (CO2), architectuur, werfcondities en waterhuishouding,… Het zijn maar enkele van de parameters die zwaar kunnen doorwegen in het duurzame karakter van bouwen of aanverwante activiteit.

Al deze factoren kunnen een significante financiële impact hebben op de activiteiten, of ze kunnen een doorslaggevende factor zijn voor de waarde van een nieuw of bestaand gebouw. Energie-exploitatiekosten, mogelijke CO2-taksen, (wettelijke) renovaties, inplanting, inrichting en toegankelijkheid: al deze elementen kunnen de uiteindelijke aan- of verkoopwaarde of verhuurwaarde van een nieuw of bestaand gebouw mee bepalen.

Duurzaamheid wordt geherdefinieerd

Momenteel bestaan er verschillende duurzaamheidscertificaten en wetgevende initiatieven in de bouwsector, zoals BREEAM, LEED, GRO, EPB,... Op zich zijn dit zeer waardevolle instrumenten, maar momenteel implementeert Europa een nieuwe set van standaarden via de CSRD en de Taxonomie. Via de omzetting naar nationale regelgeving zullen deze nieuwe standaarden een doorslaggevende impact hebben op de bouwsector in ons land. Ook kleinere bedrijven in de sector zullen via het doorsijpeleffect in aanraking komen met deze nieuwe regels.

Nieuwe Europese duurzaamheidscriteria worden doorslaggevend in de bouwsector voor alle betrokken ondernemingen.

Impact meten volgens de nieuwe regels

Om bouwondernemingen en hun adviseurs en toeleveranciers optimaal te begeleiden, hebben we bij Baker Tilly ESG & Sustainability, samen met onze duurzaamheidsexperten uit de bouwsector, een nieuw en uniek model ontwikkeld dat de Europese duurzaamheidscriteria specifiek voor de bouwsector opvolgt en kwantificeert

Toegevoegde waarde bij kredieten en schattingen

Het model vertaalt EU-duurzaamheidscriteria die bijvoorbeeld bij kredieten en investeringen relevant kunnen zijn. Het ondersteunt de kredietnemer om de relevante duurzaamheidscriteria ondubbelzinnig en meetbaar aan te tonen die recht geven op een voordeliger tarief. De bank krijgt op haar beurt het dossier vertaald in parameters die ze rechtstreeks kan integreren in haar eigen duurzaamheidsrapportering volgens de SFDR. Een win-win voor beide partijen.

De waarde van een nieuw of bestaand gebouw wordt voortaan ook bepaald door nieuwe Europese duurzaamheidsregelgeving

Het model kan ook waardebepalingen ondersteunen bij schattingen. Hoeveel is een bestaand of nieuw gebouw vandaag en binnen bijvoorbeeld 5 jaar werkelijk waard, rekening houdend met bestaande en toekomstige duurzaamheidscriteria? Ons model geeft u dus een waarderingsinzicht in gebouwen en ondersteunt financiële en ROI-beslissingen die op korte termijn relevant zijn (zoals kredieten) en die op lange termijn meespelen (bijvoorbeeld al dan niet verplichte renovaties). 

Last but not least vertelt het model u en uw stakeholders op een aantoonbare manier aan dat u duurzaam bouwt en onderneemt.

De essentie

  • De bouwsector is een complexe economische sector met heel wat raakvlakken op het vlak van duurzaamheid
  • Duurzaamheidsstandaarden worden geconsolideerd in nieuwe Europese regelgeving.
  • Ook voor de bouwsector worden de Europese CSRD en - vooral - de Taxonomie bepalend.
  • Baker Tilly ontwikkelde een uniek model dat de Europese standaarden vertaalt voor de bouwsector.
  • Het model kwantificeert financiële impact en ondersteunt impactvolle beslissingen op korte en lange termijn.
     

De financiële impact van duurzaamheid op de waarde van uw gebouwen?

Neem contact op met Philip Dooms, Partner ESG & Sustainability of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.