"Laat je bij een overname goed ondersteunen"

Klantengetuigenis

“De overname van onze ‘Autodesk VAR®’ divisie door de Franse Groep Monnoyeur was een spannende periode. Het was de eerste keer dat we zoiets meemaakten. Gelukkig konden we rekenen op de expertise van Baker Tilly Belgium. Hun Corporate Finance afdeling heeft het hele proces voor ons in goede banen geleid,” vertellen Rony Verlee en Wouter Veelaert, CEO’s van software-bedrijf i-Theses.

“i-Theses was al vier jaar een accountancy klant van Baker Tilly Belgium, met Steven Meyvaert en Annelies Dhont als betrokken vennoten. Toen het verkoopdossier van onze Autodesk afdeling in september 2017 op tafel kwam, werd hun Corporate Finance team erbij gehaald. Olivier Willems, de M&A Partner van Baker Tilly Belgium, hield de coördinatie van alle activiteiten strak in de hand. Hij was de schakel tussen alle diensten van Baker Tilly. Op 25 mei 2018 werd de overeenkomst met Monnoyeur getekend,” legt Rony Verlee (CEO Sales) uit.

One-stop-shop

“Voor mijn zakenpartner Wouter Veelaert (CEO R&D), en mezelf was dit proces spannend tot op het einde. We hadden geen ervaring met eerdere overnames, en dus maakten we zelf eerst een prospectus die nadien wel flink werd bijgestuurd door de Corporate Finance specialisten van Baker Tilly Belgium. Hierdoor werden we al een stuk geruster,” lacht de CEO Sales. “Zo’n ‘one-stop-shop’ met een volledig spectrum van dienstverlening neemt veel beslommeringen weg.”

“De samenwerking voor dit overname-dossier was intens. Vaak hadden we nog ’s avonds laat overleg. Omdat Baker Tilly Belgium onze business en verdienmodel begrijpt, was het makkelijker communiceren. Een technologie-deal is toch altijd iets heel speciaals.”

Gestructureerde data

Olivier Willems: 

"Het duidelijk afbakenen van wat er moest overgedragen worden inzake middelen, mensen en omzet, bleek geen eenvoudige oefening voor i-Theses. Bepaalde software-diensten moesten uit de boekhouding gesplitst worden. Ons team is dan ook diep in de data gedoken om alles goed in kaart te brengen en voor te bereiden. Die gestructureerde data in een flexibel Excel-bestand lieten ons toe om snel te anticiperen tijdens de onderhandelingen. De prijszetting was dan ook stevig onderbouwd. De groeiende en toekomstige omzet hebben we ook meegerekend. Na de due dilligence moest er overigens geen prijscorrectie doorgevoerd worden. Een lijvig document met alle Q&A’s van de deal was ook een goed hulpmiddel tijdens de onderhandelingen.” 

i-Theses: specialist in reken- en tekensoftware voor bouw, infrastructuur, geospatial en mechanica

Rony Verlee nam in 1998 de toen verlieslatende afdeling in België van Technosoft over, toen onderdeel van Technosoft Nederland en zodoende van de Nederlandse Bartels-groep, waar hij op dat moment in sales actief was. Nog datzelfde jaar kwam Wouter Veelaert, op dat moment reeds verschillende jaren actief als onderaannemer bij Technosoft voor software-ontwikkeling, als co-CEO voor R&D bij de firma. Wouter bracht zijn kennis, expertise en softwareproducten in. De bundeling van hun complementaire talenten was de basis van het huidige succes. Beiden zijn voor 50% aandeelhouder.

Van 150 klanten en € 700.000 omzet in ’98 groeide i-Theses naar 1200 klanten en € 5 miljoen omzet in 2018. De kantoren bevinden zich in Lokeren, Halen (voor R&D) en Isnes/Gembloux. Rony Verlee : “Als Gold Partner waren we de grootste distributeur van de Autodesk software (bekend van AutoCAD, nvdr) in de bouwsector in België. Maar toekomstgericht is een Platinum partnership nodig, en dan moet je op Europees niveau denken. Een sterke groep als Monnoyeur was voor ons de oplossing.”

Precast Office, software voor prefab betonelementen

Na de overname van de Autodesk® VAR divisie spitst i-Theses zich nu uitsluitend toe op de commercialisatie van het product ‘FloorOffice’ en het ontwikkelen van maatsoftware. 

FloorOffice biedt twee grote software-oplossingen: AutoFloor en FloorDesk. AutoFloor, een op AutoCAD gebaseerde applicatie, biedt de mogelijkheid om leg-plannen aan te maken voor prefab betonvloeren. AutoFloor maakt plannen in 2D en in 3D, en past via intelligente uitwisselingstools en extenties volledig in het BIM (Building Information Model) werkproces. FloorDesk is de ERP software die naadloos aansluit op AutoFloor en die de mogelijkheid biedt om alle administratieve en planningstaken te automatiseren.

FloorOffice biedt de mogelijkheid om snel maar ook correct door het volledige traject van prefabbetonvloeren te werken, van het moment van verkoop naar het ontwerpen van het legplan met behulp van de gebruikelijke standaard AutoCAD, naar planning, productie tot en met de finale administratieve verwerking onder meer met behulp van de laatste nieuwe webtechnologieën en daaruit voortvloeiende mobiele
toepassingen. Alle vloertypes worden ondersteund: gewelven/kanaalplaten, massieve vloerplaten, voorgespannen- en gewapende kanaalplaten/welfsels, breedplaten/predallen en balken/potten vloeren systemen.

Analoge producten zijn WallOffice, StairOffice, BeCoOffice, deze laatste voor Beams en Columns, en telkens met hun aanverwante deelproducten voor CAD en ERP.

www.i-theses.com - www.flooroffice.eu

Groep Monnoyeur & Arkance Systems

Op 25 mei 2018 heeft de Franse groep Monnoyeur alle Autodesk®, LiNear® en SoFiSTik® gerelateerde activiteiten van i-Theses BVBA overgenomen (zowel het handelsfonds als het betrokken personeel) en ondergebracht in Arkance Systems BVBA. Arkance Systems is de nieuwe naam voor de softwaredistributie activiteit van de Groep Monnoyeur waarin eerder dit jaar ook Vianova Systems Benelux werd ondergebracht.

Beide teams zijn inmiddels gefusioneerd tot meer dan 20 CAD/BIM experten. Verder zullen i-Theses en Arkance Systems in de toekomst nauw blijven samenwerken. Onder meer voor wat de bestaande apps betreft zoals BIMiTS, TerraBase, AutoTopo,…
i-Theses staat in voor het onderhoud en verdere ontwikkeling ervan. Arkance Systems is als verdeler verantwoordelijk voor de commercialisatie en technische ondersteuning naar klanten toe. Arkance Systems biedt vandaag een compleet BIM-portfolio met bijhorende geavanceerde services. 

De Monnoyeur-groep werd opgericht in 1906 en is marktleider op het gebied van machines en diensten voor de bouwsector, met een jaaromzet van € 1,7 miljard en meer dan 5.000 werknemers wereldwijd. De groep vertegenwoordigt wereldmerken zoals Caterpillar, John Deere, Mitsubishi, Autodesk en Trimble. Monnoyeur is betrokken bij de meeste grote Franse bouwprojecten, en is aanwezig in heel Europa en Noord-Afrika.

www.monnoyeur.com - www.arkance-systems.be