Plannen voor de toekomst: Hoe je als gezonde ondernemer met vermogens- en successieplanning financieel vooruit kan denken

Vakartikels

Als succesvolle ondernemer ben je een ervaren toekomstkijker. Je anticipeert op de groeimogelijkheden van je bedrijf, de doelen die je wil behalen binnen 5, 10 of 20 jaar en je zorgt dat een juiste (financiële) planning dit kan faciliteren. Toch is het mogelijk dat je tijdens dit traject een deel van deze planning over het hoofd ziet.

Miek Vandecasteele en Frederic Dedeurwaerdere, Partners Vermogens- en successieplanning bij Baker Tilly, weten hoe belangrijk het is om vandaag al de toekomst van jouw vermogen voor ogen te hebben. Zij willen ondernemers bewust maken van het belang van een doordachte vermogens- en successieplanning.

Vroeg begonnen, half gewonnen

“We vinden het heel belangrijk om ondernemers op een vroege leeftijd bewust te maken”, vertelt Miek Vandecasteele. “Ervaren ondernemers kennen meestal het belang van successie- en vermogensplanning. Wanneer de jaren verstrijken, komt die realiteit dichterbij. Maar wat wij doen is een bewustzijn creëren. Of je nu een jonge starter bent of eerder aan het einde van jouw carrière: het is altijd belangrijk om bezig te zijn met jouw toekomst.”

Ook Frederic Dedeurwaerdere beaamt dit. “De beslissingen die je vandaag neemt als ondernemer bepalen mee hoe je vermogen morgen gestructureerd zal zijn. En ook hoe de overdracht ervan uiteindelijk zal verlopen. Door hier tijdig mee te beginnen, vermijd je moeilijke momenten.”

Het opstellen van zo’n planning is vaak ingewikkeld. “Voor ons is het altijd essentieel om het volledige plaatje te bekijken”, verduidelijkt Miek. “En ja, dat houdt ook in dat wij soms de partner of familieleden mee rond de tafel brengen. Want vermogens- en successieplanning gaat over meer dan alleen het financiële langetermijnplan dat ondernemers vaak al in hun hoofd hebben. Bij zo’n planning wordt er vaak niet genoeg stilgestaan bij de onverwachte gebeurtenissen zoals een slepende ziekte, onbekwaamheid, plots overlijden. Dan zal het vooral de naaste familie zijn die met de gevolgen geconfronteerd wordt.”

“Duidelijke communicatie is ons stokpaardje. Wij zijn er niet om het leven van ondernemers ingewikkelder te maken, we willen hen ontlasten en zo hun toekomst verzekeren.”
Miek Vandecasteele, Partner Vermogens- & successieplanning

Risicobepaling en -beperking

Niet tijdig handelen houdt dus heel wat risico’s in. Zo zijn veel ondernemers er zich bijvoorbeeld niet van bewust dat het merendeel van hun vermogen in hun vennootschap of vastgoed zit. Die vermogens kunnen niet zomaar te gelde worden gemaakt van de ene op de andere dag. Maar ook nieuw samengestelde gezinnen of familiebedrijven waar generaties of verschillende familietakken samen ondernemen, staan voor verschillende uitdagingen bij het overdragen van een vermogen.

Voor Frederic en Miek kan je daarom niet vroeg genoeg starten met vermogens- en successieplanning. “Het grote voordeel van die vroege start is dat wij onze klanten en cours de route kunnen bijstaan. Er verandert heel wat in een mensenleven en ook op zakelijk vlak blijft niet alles altijd hetzelfde. Wij volgen de levenscyclus van een ondernemer en denken mee tijdens de belangrijke momenten. Ook al lijken de beslissingen vaak minimaal, op lange termijn hebben ze meestal een grote impact!” Het zijn die beslissende momenten waar Baker Tilly ondernemers voor bewust wil maken.

“We weten dat ondernemers veel aan hun hoofd hebben. Wanneer we hen wijzen op de risico’s, willen we hen niet verlammen met meer stress of werk”, vertelt Miek. “Door een bewustzijn te creëren en een sterke vertrouwensrelatie op te bouwen, kunnen wij hen bijstaan. Zo kunnen ze er zeker van zijn dat ze op het einde van de rit een sterke toekomst voor ogen hebben. Kortom: vermogens- en successieplanning creëert geen extra zorgen, het verlicht ze.

Een brede expertise

“Onze klanten bestaan uit twee groepen. Een eerste groep ondernemers geven we éénmalig advies waarmee ze hun vermogensplanning voor een aantal jaar verder kunnen optimaliseren”, verduidelijkt Frederic Dedeurwaerdere.

“Een tweede groep wil jaar op jaar een update van hun vermogen. In beide gevallen vertrekken wij van een helikoptervisie, waarin we samen zowel de persoonlijke als de zakelijke financiën opnemen.”

Die brede kijk op het vermogen van ondernemers hangt ook samen met de brede exertise van vermogens- en successieplanners.

vermogensplanning_miek_frederic

Miek Vandecasteele & Frederic Dedeurwaerdere

Frederic is economist, gecertificeerd belastingadviseur en al 15 jaar adviseur voor ondernemers. De afgelopen 10 jaar kon hij zich specialiseren in vermogensplanning. Ook Miek Vandecasteele is als economist met een bijkomende universitaire opleiding in vermogensplanning al jarenlang adviseur van families. Die ervaring is voor hen noodzakelijk om ondernemers te adviseren. “Met onze brede vorming garanderen wij een helikopterview waardoor we ook risico’s kunnen inschatten op andere domeinen.”

Want als ondernemer kan je vanuit vele hoeken advies ontvangen, denk maar aan dat van je notaris, je verzekeraar of je bankier. En die zijn niet altijd complementair. Met een globaal overzicht en een multidisciplinaire dienstverlening kan je meerwaarde realiseren. “Zo doen wij beroep op onze accountants, fiscalisten en juristen rond waarderingen van vennootschappen, specifieke juridische vragen, cash flow en prognoses.”

“Als vermogens- en successieplanner ben je een generalist. Je bent op zoveel mogelijk domeinen thuis om zo op het juiste moment het gepaste advies te geven.”
Frederic Dedeurwaerdere, Partner Vermogens- & successieplanning

Ademruimte voor de toekomst

De wetgeving rond vermogensplanning is erg veranderd in de afgelopen 10 jaar en blijft wijzigen. Het multidisciplinaire teamwork, maar ook het internationale karakter van Baker Tilly zorgen ervoor dat Miek en Frederic mee zijn met deze veranderingen. “Bij elke afspraak, overloop ik de aandachtspunten van de vorige keer en maak ik nieuwe lange- en korte termijn voorstellen”, vertelt Miek. “Zeker wanneer we, de bredere familie adviseren en hun zorgen verlichten, merken we een soort gemoedsrust.” Ook al gaat het vaak om moeilijke thema’s. “Met onze persoonlijke aanpak zorgen we ervoor dat moeilijke, soms stilgehouden thema’s bespreekbaar worden”, concludeert Frederic.

“Wij zullen nooit risico’s uit de weg gaan, maar ze net benoemen. We denken de doemscenario’s uit, brengen de risico’s in kaart en zoeken naar oplossingen. Zo zorgen we voor mentale rust bij onze klanten.

1,2,3 van vermogens- & successieplanning: handige tips van Miek & Frederic

 1. Begin er tijdig aan!
  Je hoeft niet te wachten tot je op pensioen gaat of ernstig ziek bent om te denken aan je vermogens- en successieplanning.
   
 2. Leg een eerste gesprek vast met jouw vermogens- en successieplanner. 
  Daarin kan je terecht met concrete vragen over hoe je jouw vermogen en financiële toekomst het best kan verzekeren.
   
 3. Denk op lange termijn!
  In een mensenleven kunnen er heel wat dingen veranderen. Door bewust te zijn van het belang van deze momenten en op tijd raad te vragen bij jouw adviseur, verzeker je dat alles in goede banen blijft lopen.

Een vermogens- en successieplanning opstellen?

Kom gerust langs voor een kop koffie.
Onze experten helpen u graag verder. 

Maak een afspraak