"Voor juridisch-fiscale vragen over internationale groei kunnen we bij Baker Tilly terecht"

Klantengetuigenis

Familiebedrijven die slim groeien en ook internationaal actief worden: ze vormen een goede match met Baker Tilly. Een treffend voorbeeld is Herbavita. Deze Oost-Vlaamse KMO, actief in de voedingssupplementen voor landbouwdieren, werkt al 25 jaar samen met Baker Tilly. In de beginjaren enkel voor de boekhouding, vandaag doen ze beroep op een waaier aan diensten: financieel-strategisch advies, juridisch en fiscaal advies, oprichten van vennootschappen in binnen- en buitenland, begeleiding van overnames, HR advies…

Jos Aelbrecht, vennoot van Baker Tilly: “In ’95 zijn we beginnen samenwerken. In die 25 jaar hebben we elkaar zien groeien. Eerst deden we enkel de boekhouding, bij Marc en Leen thuis. Vandaag dus heel wat meer. Een allround dienstverlening, zeg maar.”

Marc Paepe: “17 jaar geleden nam ik de aandelen van mijn vader over, waarna ik aan ons exportverhaal begon. Eerst waren we een tradingbedrijf, om in 2009 met eigen productie te starten. Baker Tilly hielp ons met het nodige advies, de structurering en de oprichting van vennootschappen.”

Begeleiding bij overname

“Bij de overname van Orcovet heeft het team van Baker Tilly ons intensief begeleid. Op die periode kijken we met een goed gevoel terug. Dat willen we nog eens doen, als er zich een nieuwe opportuniteit voordoet,” lacht Marc. “We willen verder blijven groeien op een voorzichtige manier, zoals de meeste familiebedrijven.”

Marc Paepe: “Strategische vraagstukken bespreek ik graag met Baker Tilly. Als we samen het jaarrapport overlopen, dan leren we daar altijd nuttige dingen uit. Dat levert triggers voor actie op.”

“Door de daling van het aantal melkveehouders in België moet je voor groei naar het buitenland. Ook met dat avontuur heeft Baker Tilly ons geholpen. Voor juridisch-fiscalevragen kunnen we altijd bij hen terecht.”

Groeien in het buitenland

Anne Roucourt, Legal Partner van Baker Tilly: “Een mooi groeiparcours afleggen in het buitenland, dat kan ook een KMO mits goede begeleiding. Bij de oprichting van buitenlandse vennootschappen en het opmaken van de contracten met buitenlandse distributeurs, zoals in Nederland en Tsjechië, hebben we Herbavita juridisch-fiscaal ondersteund. 

Snelle respons op vragen

Leen Botterman: “Inzake de boekhouding heb ik bij Baker Tilly het meeste contact met Evi De Neef. Zij zorgt altijd voor een heel snelle respons op mijn vragen.”

“Door de snel veranderende wetgeving, ook op HR-vlak, kun je niet alles zelf volgen. Bij Yves Coppens van Baker Tilly kunnen we terecht voor HR-vragen over onze Nederlandse vestiging," aldus Leen.

Tevreden over de service

Marc Paepe: “We zijn al 25 jaar tevreden over de service van Baker Tilly. Als er al eens een probleem is, dan wordt daar ook snel iets aan gedaan. Het feit dat we één aanspreekpunt hebben voor al onze vragen, dat vind ik een echte meerwaarde. Jos Aelbrecht zoekt intern de nodige expertise en stuurt zijn collega’s aan.”

Familiale overdracht

Ellen en Kim, twee van de drie dochters van zaakvoerders Marc Paepe en Leen Botterman draaien vandaag mee in het familiebedrijf. Ellen houdt zich bezig met productontwikkeling en ondersteuning van de export. Kim is verantwoordelijk voor boekhouding en aankoop.

Met het oog op een mogelijke opvolging wordt er momenteel bij Herbavita stevig nagedacht over de toekomst. “Ook voor deze materie staat Baker Tilly paraat om het bedrijf en de familie te ondersteunen met gericht advies inzake familiale overdracht,” besluit Jos Aelbrecht.

herbavita website 2
herbavita website 5

Herbavita: voedingssupplementen voor landbouwdieren

Marc Paepe en zijn echtgenote Leen Botterman van Herbavita produceren en verkopen voedingssupplementen en aanvullende diervoeders voor runderen, pluimvee en varkens. Marc is verantwoordelijk voor de vestiging in Kluisbergen en de producten. Leen doet vooral de export en HR.

 

 

herbavita website 6

Herbavita is gevestigd in het Oost-Vlaamse Kluisbergen. Vandaag is er grote behoefte in de landbouwsector naar voedingssupplementen om het gebruik van antibiotica te kunnen verminderen. Herbavita biedt zijn vitaminen-,kruiden- en mineralenmengsels aan via poeders, vloeistoffen en likemmers. Die bevorderen o.a. de vruchtbaarheid,uiergezondheid, weerstand of vertering. De productie gebeurt in de gebouwen in Kluisbergen, waardoor er snel geproduceerd kan worden. Ook voor derden wordt er voeding samengesteld.

herbavita website 3
herbavita website 7

Groei

In 25 jaar groeide het bedrijf uit tot een mooie KMO die ook internationaal actief is. De 6,7 miljoen euro omzet wordt gerealiseerd door 20 medewerkers. Om de groeiende vraag aan te kunnen, zal er binnenkort nog 3000 m² bijgebouwd worden op de grond naast de huidige site, als magazijnruimte voor de stockage van grondstoffen. De organische groei gebeurt momenteel volledig op eigen kracht, zonder extern kapitaal.

Internationaal actief

Herbavita exporteert 40% van zijn productie naar 35 landen, waaronder het Midden-Oosten en Azië. Een deal in China staat vanwege het corona-virus even on hold.

Overname Orcovet

Ook inzake bedrijfsovernames laat Herbavita zich niet onbetuigd. In het najaar van 2018 nam het een kleinere Belgische speler over, Orcovet, gespecialiseerd in orthomoleculaire voeding voor melk- en vleesvee, paarden en varkens.

 

 

Bekijk de klantengetuigenis