Een vliegende start als ondernemer: als eenmanszaak of via vennootschap?

Vakartikels

Bent u er helemaal klaar voor om te starten als zelfstandig ondernemer? Dat is iets wat we alleen maar kunnen toejuichen en waarbij we u alvast veel voldoening en succes toewensen. Na het opstellen van uw business plan is wellicht ook de vraag gekomen of u die ondernemersdroom best start als eenmanszaak of eerder via een vennootschap. Voor velen een niet evidente keuze…  

Naast de verschillen in werkingskosten en aansprakelijkheid, is ook fiscaliteit een belangrijk aandachtspunt. Een eenmanszaak wordt immers belast in de personenbelasting, daar waar vennootschapswinst onderhevig is aan 25% vennootschapsbelasting of in sommige gevallen het 20%-tarief van toepassing is op de eerste 100.000 euro. Dan is de keuze snel gemaakt denkt u? Zo eenvoudig is het niet. U moet immers het totale plaatje bekijken.

Gebruik onze tool voor een indicatieve simulatie van de fiscale impact van uw keuze voor eenmanszaak of vennootschap. Zo krijgt u een beeld van belangrijke factoren zoals nettowinst en belastingdruk, en kan u het netto voordeel tussen beide ondernemingsvormen vergelijken. In onze brochure worden de belangrijkste verschillen tussen beide ondernemingsvormen op een rijtje gezet en geven we een antwoord op de meest gestelde vragen. Zo komt u alvast een heel eind verder in uw denkproces. 

Ontdek onze tool

Lees de brochure

 

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Tanja De Decker, Tax Partner / Gecertificeerd belastingadviseur, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.