Zijn de statuten van uw vennootschap al aangepast aan de nieuwe wet?

Vakartikels

De deadline voor de aanpassing van de statuten van uw vennootschap aan het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen komt dichterbij. Baker Tilly kan u door dit proces loodsen zodat u deze verplichting alvast kan afvinken. 

Sinds enige tijd is op Belgische vennootschappen het nieuwe, moderne en flexibelere Wetboek van vennootschappen en verenigingen van toepassing:

  • Een BV(BA) heeft niet langer een kapitaal.;
  • Een NV kan opgericht worden en bestaan met slechts 1 aandeelhouder en 1 bestuurder.;
  • Vele CVBA’s zonder echt coöperatief gedachtengoed worden beschouwd als “vals” en zijn verplicht over te stappen naar een BV(BA). ; 
  • De familiale CommVA bestaat niet langer en verglijdt naar een NV. ;
  • 1 persoon mag niet langer 2 mandaten als bestuurder in 1 vennootschap opnemen, ook niet als dit 2de mandaat via een (management)vennootschap verloopt. ;
  • ...

Nieuwe statuten tegen 31 december 2023.

Ook uw vennootschap – indien opgericht vóór 1 januari 2020 - is verplicht om voor 31 december 2023 haar statuten aan te passen aan deze nieuwe wetgeving. De meeste vennootschappen zullen hiervoor dienen langs te gaan bij een notaris, voor de (gewone) CommV en VOF kan dit onderhands.
 
Deze verplichte statutenwijziging is de ideale gelegenheid om ook volgende zaken te bekijken:

  • Kan de juridische werking van uw entiteit (of groepsstructuur) versoepeld of verbeterd worden?
  • Is de omschrijving van uw statutair doel (nu “voorwerp” genoemd) nog actueel?
  • Wenst u de website en/of het e-mailadres van uw vennootschap te officialiseren?

Baker Tilly bekijkt welke statutenwijzigingen voor u opportuun zijn. 

Baker Tilly kan u hierbij op een efficiënte en kostenvriendelijke manier begeleiden. Wij bekijken welke statutenwijzingen voor u opportuun zijn, starten het dossier op bij het door u gekozen notariskantoor en zorgen dat alles in goede banen verloopt.
 
Aangezien dit traject enige tijd in beslag neemt, raden wij u aan om hier nu reeds werk van te maken. Zo zijn uw statuten misschien aangepast tegen de jaarlijkse algemene vergadering en moet dit niet meer geregeld worden tijdens het vaak drukke najaar en jaareinde.

Advies voor statutenwijziging?

Indien u voor deze statutenwijziging beroep wenst te doen op het juridische team van Baker Tilly, verzoeken wij u vriendelijk contact te willen opnemen met uw dossierbeheerder of met één van onze juristen per mail op het emailadres WVV-CSA@bakertilly.be.