De koopkrachtpremie voor uw werknemers?

Vakartikels

De inflatie heeft een grote impact gehad op de koopkracht van werknemers. Daarom heeft de Federale regering de koopkrachtpremie gelanceerd. Dat is een extra premie voor dagelijkse voedingsaankopen of voor ecologische verantwoorde producten.

Sinds 1 juni kunnen werkgevers een eenmalige koopkrachtpremie toekennen aan hun werknemers, op voorwaarde dat het bedrijf in 2022 goede resultaten behaalde. 

De koopkrachtpremie is een fiscaal extraatje dat de werknemer meer nettovoordeel biedt (0% persoonlijke bijdrage), met minder loonkosten voor de werkgever. Deze premie is 100% aftrekbaar en vrijgesteld van personenbelasting. Als werkgever betaalt u een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5%.

Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie?

De premie bedraagt maximaal 500 euro (hoge winst) of 750 euro (uitzonderlijk hoge winst) per werknemer.

Tot wanneer de koopkrachtpremie aanvragen?

Werkgevers kunnen de koopkrachtpremie tot 31 december 2023 bestellen. De premie is geldig tot en met 31 december 2024.

Waarvoor kan u de koopkrachtpremie gebruiken?

De koopkrachtpremie wordt toegekend in de vorm van consumptiecheques (geen cash geld). Werknemers kunnen deze besteden voor dezelfde doeleinden als maaltijd- en ecocheques.

Wachten op sociaal overleg

De toekenning van de koopkrachtpremie is vervat in een collectieve arbeidsovereenkomst op sectoraal niveau of op ondernemingsniveau. Het sociaal overleg in de sectoren is volop bezig, dus het is best dit overleg nog even af te wachten.

Als er geen syndicale delegatie binnen een onderneming is, kan u als werkgever nog beslissen om de koopkrachtpremie te regelen via een schriftelijke individuele overeenkomst.

Lees de volledige informatiefiche

De koopkrachtpremie voor uw werknemers? 

Kiest u als bestaande payroll-klant voor het toekennen van de koopkrachtpremie? Dan wordt deze uitbetaald via Edenred.

Wenst u graag meer advies over deze premie? Onze HR & Consultancy Director, Lieven Nissens helpt u graag verder. Maak een vrijblijvende afspraak.