HR-weetjes - september 2022

Vakartikels

In dit artikel vindt u een handig overzicht van nieuwe hr-maatregelen voor werkgevers en werknemers. Met welke nieuwigheden moet u de komende weken en maanden rekening houden?

1. Feestdagen 2023

Voor de feestdagen in 2023 die op een zondag of een inactiviteitsdag vallen, is de werkgever verplicht vóór 15.12.2022 een vervangingsdatum bekend te maken in de lokalen van de onderneming. Dit moet gebeuren door een ondertekend en gedagtekend bericht aan te plakken. Een kopie van dit bericht moet aan het arbeidsreglement worden toegevoegd en aan de inspectie overgemaakt.

Geldt er geen gezamenlijke vervangingsdatum binnen de onderneming? Dan wordt deze vervangen door een individueel akkoord tussen werkgever en werknemer. Komt er geen akkoord tot stand? Dan wordt de feestdag vervangen door de eerste gewone activiteitsdag die op de feestdag volgt.
 

2. Confederatie bouw in Paritair Comité 124 wordt ‘Embuild’

Sinds 1 september 2022 is de naam van de Confederatie Bouw veranderd naar 'Embuild'. 

De “Em” in embuild verwijst naar “Empower” en “Embrace”, voor “versterken” en “ondersteunen. De nieuwe naam beklemtoont de bredere waaier en activiteiten binnen de sector. 

De vernieuwde website van de federatie kan u bekijken via volgende link: https://embuild.be/nl
 

3. Inflatie – Prognose indexeringen

De torenhoge inflatie in België heeft ook een impact op de loonindexering.
De automatische loonindexering geldt voor de lonen van overheidspersoneel en alle werknemers uit de private sector die vallen onder een paritair comité. Aangezien bijna alle werknemers onder een paritair comité vallen, is de indexering dus van toepassing op bijna alle werknemers binnen de private sector.

In de cao van elk paritair comité staan de sectorregels over loonindexering, maar deze kunnen onderling verschillen. Bepaalde sectoren passen het loon bijvoorbeeld elk kwartaal aan of als een bepaalde drempel zoals de spilindex is overschreden. Er zijn ook sectoren die het loon slechts eenmaal per jaar aanpassen, of geen automatische loonindexering toepassen of enkel een indexering doorvoeren van de sectorale minimumlonen.

Onderstaand een kort overzicht van de prognoses in een aantal paritaire comités:

  • PC 111/209 (metaalbewerking): + 7,40% (juli 2023)
  • PC 112 (garagebedrijf): + 9,26 % (februari 2023)
  • PC 118 (voedingsnijverheid): + 10,01 % (januari 2023)
  • PC 119 (handel in voedingswaren): + 10,03% (januari 2023)
  • PC 149 (elektriciens): + 10,04% (januari 2023)
  • PC 200 (algemeen aanvullend PC bedienden): + 10,03% (januari 2023)
  • PC 201 (zelfstandige kleinhandel): + 2,00% (oktober 2022 en december 2022)
  • PC 207 (scheikundige nijverheid): + 2,00% (oktober 2022 en december 2022)
  • PC 302 (horeca): + 10,012% (januari 2023)
  • PC 337 (non-profitsector): + 2% (december 2022)


Opgelet: Bovenstaande percentages kunnen nog altijd wijzigen.. 
Wij volgen deze evoluties voor u op de voet!
 

4. Vrijstelling BV jonge werknemer/ schoolverlater Q4 2022

Een jonge werknemer/schoolverlater die niet meer leerplichtig is en zijn studies heeft afgerond, is onder bepaalde voorwaarden geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd tijdens oktober, november en december 2022.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de arbeidsovereenkomst starten tijdens het 4e kwartaal en mag de bezoldiging de grens van € 3.625,00 bruto belastbaar per maand niet overschrijden.

De reden voor deze vrijstelling is dat werknemers onder deze voorwaarden vaak onvoldoende verdienen in 2022, waardoor ze geen eindbelasting verschuldigd zijn. 
 

5. Uitkering voor ‘knelpuntberoepen’ en ‘interregionale mobiliteit’

De federale regering heeft een Koninklijk Besluit goedgekeurd dat vanaf september 2022 voorziet in twee nieuwe stimulansen voor langdurig werklozen. Een nieuwe werknemer heeft recht op een  gedeeltelijke én tijdelijke voortzetting van zijn werkloosheidsuitkering als hij opnieuw aan de slag gaat in een knelpuntberoep, of in een onderneming of instelling in een andere gewest dan zijn hoofdverblijfplaats.

Het dagbedrag van de uitkeringen "knelpuntberoep" en "interregionale mobiliteit" is 25% van het dagbedrag van de werkloosheidsuitkering.

Deze premie wordt toegekend voor een periode van maximum drie maanden, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst waarvoor de uitkering wordt aangevraagd.
 

6. Opnieuw vaccinatieverlof?

Tot 30 juni 2022 konden werknemers klein verlet aanvragen voor de vaccinatie tegen COVID-19. 

Ondertussen is een nieuwe vaccinatiecampagne gestart en hebben  sommige werknemers reeds een uitnodiging ontvangen.

Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne wil daarom het vaccinatieverlof opnieuw invoeren. Het is momenteel nog niet duidelijk of deze verlenging er ook zal komen.
In afwachting overleggen werknemers best eerst met hun werkgever.
 

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Lieven Nissens, HR Consultancy Director, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.