Vraag uw buitenlandse btw tijdig terug!

Vakartikels

Buitenlandse btw die u in de loop van 2023 zou hebben betaald en die u alsnog wenst te recupereren dient uiterlijk 30 september 2024 te worden teruggevraagd. Uitstel is niet mogelijk, dus zorg dat u tijdig actie onderneemt!

Bent u als onderneming actief in andere lidstaten en betaalt u daar soms lokale btw? Hierbij kan worden gedacht aan buitenlandse btw die drukt op hotelrekeningen, restaurantkosten, huur vergaderruimtes, benzine, enz. Indien u er lokaal niet bent gevestigd noch geregistreerd voor btw, dan kan u in die lidstaat deze btw niet recupereren. Een aftrek via uw Belgische btw-aangifte is evenmin mogelijk aangezien het buitenlandse btw betreft.

Nochtans hebt u in principe recht op teruggaaf via een speciale teruggaafprocedure. Hierbij dient men wel rekening te houden met bepaalde aftrekbeperkingen welke van lidstaat tot lidstaat kunnen verschillen. Per land gelden er bovendien minimumdrempels die u moet respecteren.

Per lidstaat moet u rekening houden met specifieke aftrekbeperkingen en minimumdrempels.

Als u de btw welke u in een andere lidstaat hebt betaald wenst te recupereren, dan moet een elektronische aanvraag worden ingediend via de Belgische administratie. Concreet gebeurt dit via Intervat. Een papieren aanvraag is niet mogelijk. Deze aanvraag kan door uzelf alsook ook door ons worden voorbereid en/of ingediend.

Dergelijke aanvraag tot teruggaaf gebeurt in principe jaarlijks en dit uiterlijk op 30 september van het jaar volgend op het jaar van de uitgaven. Uitstel is hierbij niet mogelijk. Concreet betekent dit dat als u nog over facturen van 2023 zou beschikken waarover u de buitenlandse btw alsnog wenst te recupereren, uw aanvraagdossier uiterlijk eind september 2024 moet zijn ingediend.

Indien u grote bedragen aan buitenlandse btw dient te recupereren, dan kan het raadzaam zijn om meermaals per jaar een verzoek in te dienen. Het verzoek moet wel betrekking hebben op een minimumtermijn van drie maanden, behalve voor het einde van het kalenderjaar.

Moet u grote bedragen aan buitenlandse btw recupereren? Dan is het zinvol om meermaals per jaar een verzoek tot teruggaaf in te dienen.

Na ontvangst van het verzoek stuurt de Belgische administratie deze door naar de lidstaat in kwestie. Deze laatste heeft 4 maanden de tijd om een beslissing te nemen. Ingeval van een positieve beslissing (al dan niet geheel) volgt de effectieve terugbetaling vervolgens binnen de 10 werkdagen.