HR-weetjes – september 2023

Vakartikels

In dit artikel vindt u een handig overzicht van nieuwe hr-maatregelen voor werkgevers en werknemers. Met welke nieuwigheden moet u de komende weken en maanden rekening houden?

1. Tijdelijke werkloosheid – elektronische controlekaart ‘eC3.2’

Als werkgever moet u elke werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld, vóór de eerste werkloosheidsdag een controlekaart bezorgen. Deze controlekaart is een genummerd papieren document dat uw werknemer maandelijks moet invullen van zodra tijdelijke werkloosheid van toepassing is in de betrokken maand. Op het einde van de maand moet hij dit aan zijn uitbetalingsinstelling bezorgen om tijdelijke werkloosheidsuitkeringen te bekomen.

In 2023 lanceerde de RVA een pilootproject voor het gebruik van de elektronische controlekaart ‘eC3.2’, ter vervanging van het papieren exemplaar.

Sinds 1 september 2023 wordt dit systeem verder uitgerold, waardoor de eC3.2 in alle ondernemingen gebruikt kan worden. Dit is (nog) niet verplicht.

Maakt u als werkgever gebruik van de ‘eC3.2’? Dan bent u vrijgesteld van de inschrijving in het validatieboek, wat ook minder administratie betekent bij tijdelijke werkloosheid.


Hoe invoeren?

Om de eC3.2 in te voeren, moet u dit uitwerken via een ondernemings-cao, het arbeidsreglement of een individueel akkoord met de betrokken werknemers.

  • Bij een ondernemings-cao of arbeidsreglement geldt de elektronische werkwijze voor alle werknemers van uw onderneming.
  • Bij individuele akkoorden geldt dit enkel voor de werknemers die hiermee instemmen.

Van zodra er een akkoord is, mag de werknemer zich aanmelden (zie hieronder).


Wat voor de werknemer?

De werknemer kan zijn eC3.2 raadplegen, invullen en versturen via een beveiligde online omgeving, namelijk de website van de RSZ of via de mobiele app ‘eC32’ van de RVA.

Op de portaalsite van de RSZ vindt u  een handleiding met de nodige informatie over de installatie en het gebruik van deze elektronische module.

Technisch kan sinds 1 september 2023 elke werknemer de eC3.2 elektronisch aanvullen en indienen via deze tool. Er is geen controle of er al dan niet een akkoord met de werkgever is.

Wanneer uw werknemer zich voor de eerste maal aanmeldt, moet hij een verklaring op eer afleggen waarin hij onder meer moet opgeven op welke wijze de eC3.2 werd ingevoerd in de onderneming (cao, arbeidsreglement of individueel akkoord). Op het einde van iedere maand (in de nacht van 30/31 op 01) ontvangt u een overzicht van alle werknemers die een verklaring op eer ondertekenden. Zo weet u aan wie u geen papieren controlekaarten meer moet geven.

Net zoals bij de papieren versie moet uw werknemer dit vervolgens elke maand invullen, vanaf de eerste dag tijdelijke werkloosheid tot de laatste dag van de maand.

2. Vlaamse doelgroepvermindering voor aanwerving van personen zonder recente duurzame werkervaring

Werft u vanaf 1 oktober 2023 een persoon aan zonder recente, duurzame werkervaring die minstens 25 jaar oud is en jonger dan 58 jaar? Dan hebt u mogelijk recht op een doelgroepvermindering waardoor u onder bepaalde voorwaarden een vermindering kan krijgen op de socialezekerheidsbijdragen die u als werkgever moet betalen. 

Deze vermindering steunt werkgevers die personen aanwerven die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. 

Komt u in aanmerking?

Werkgevers in alle sectoren komen in aanmerking. Uw onderneming moet echter wel in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn.

Voorwaarden voor de werknemer

  • De werknemer is minstens minimum 25 jaar zijn, maar heeft de leeftijd van 58 jaar nog niet bereikt op de laatste dag van het kwartaal waarin hij in dienst treedt;
  • De werknemer was vóór de indiensttreding minstens 2 jaar ingeschreven bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende (bepaalde periodes zoals ziekte, ongeval, periode van hechtenis,… zijn gelijkgesteld);
  • De werknemer beschikt  over een elektronisch dossier bij de VDAB;
  • De werknemer werkt in een Vlaamse vestigingseenheid;
  • De werknemer werkt minstens met een halftijdse arbeidsovereenkomst;
  • Het refertekwartaalloon van de werknemer (brutoloon tijdens een kwartaal van voltijds en ononderbroken werken) moet minder dan 10.000 euro per kwartaal bedragen. Als de loongrens voor bepaalde kwartalen overschreden wordt, hebt u voor deze kwartalen geen recht op de doelgroepvermindering.

Bedrag van de vermindering

U krijgt als werkgever een vermindering van 1.000 euro per kwartaal als uw werknemer 80% of meer van een normale voltijdse prestatie werkt. Werkt uw werknemer minder dan 80%, dan wordt de doelgroepvermindering aangepast aan het deeltijds werkregime.

Periode van de vermindering

Deze doelgroepvermindering geldt voor maximaal 4 kwartalen, inclusief het kwartaal van indiensttreding.

Wat als u als werkgever dezelfde werknemer opnieuw aanwerft?

  • Als u de werknemer binnen de 4 kwartalen opnieuw aanwerft, worden de twee tewerkstellingsperiodes als één tewerkstellingsperiode beschouwd. De kwartalen tussen beide periodes worden meegeteld als kwartalen met doelgroepvermindering.
  • Als u de werknemer ná 4 kwartalen opnieuw aanwerft, dan kunt u opnieuw 4 kwartalen lang beroep doen op de doelgroepvermindering, op voorwaarde dat uw werknemer nog aan de voorwaarden voldoet.


Door deze nieuwe doelgroepvermindering vanaf 1 oktober 2023 vervalt de bestaande aanwervingsstimulans voor langdurig werkzoekenden.

Bovenstaande informatie geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bron: www.vlaanderen.be/doelgroepvermindering-voor-personen-zonder-recente-duurzame-werkervaring

3. Sinds nieuwe premie kwalificerend werkplekleren voor ondernemingen in Vlaams Gewest

Tot nu toe ontvingen Vlaamse ondernemingen en leerlingen financiële ondersteuning op basis van maar liefst vijf verschillende maatregelen (*).

(*) De volgende Vlaamse doelgroepverminderingen werden op 1 juli 2023 afgeschaft:

  • De startbonus
  • De stagebonus
  • RSZ-vermindering voor mentoren
  • RSZ-vermindering voor leerlingen in een alternerende opleiding;
  • RSZ-vermindering voor deeltijds werkende jongeren uit het beroepssecundair onderwijs.

Sinds 1 september 2023 is er slechts één premie kwalificerend werkplekleren voor ondernemingen.

Onder de volgende cumulatieve voorwaarden komt een onderneming die een leerwerkplek aanbiedt in aanmerking voor de premie kwalificerend werkplekleren:

  • De vestiging die de leerling opleidt, ligt in het Vlaamse Gewest. 
  • De onderneming leidt de leerling minstens vier maanden op in het schooljaar waarvoor de premie wordt aangevraagd. 
  • Er bestaat een overeenkomst tussen de onderneming en de leerling:
    • In het kader van een alternerende opleiding secundair onderwijs: een OAO (overeenkomst van alternerende opleiding), SAO (stageovereenkomst alternerende opleiding) of een deeltijdse arbeidsovereenkomst;
    • In het kader van een duale opleiding in het volwassenenonderwijs: een ODO (overeenkomst van duale opleiding), ODOS (overeenkomst van duale opleidingsstatuut), ODOW (overeenkomst van duale opleiding met de eigen werkgever) of deeltijdse arbeidsovereenkomst;
    • In het kader van een graduaatsopleiding Verpleegkundige;
  • De onderneming moet een mentor aanwijzen die de leerling op de werkplek begeleidt en opleidt, waarbij hij daarvoor een mentoropleiding heeft gevolgd.

De premie bedraagt 600 euro per leerling als deze geen vergoeding van de onderneming ontvangt, en 1.000 euro als deze wel een vergoeding van de onderneming ontvangt. De premie wordt eenmaal per schooljaar uitbetaald, met een maximum van drie premies per leerling.

Om de premie aan te vragen, moet u de overeenkomst alternerende of duale opleiding binnen de drie maanden na de startdatum registreren in het digitale loket app.werkplekduaal.be. Als  werkgever moet u in dit digitale loket aanduiden dat u de premie wilt ontvangen en uw rekeningnummer invullen. Voor overeenkomsten met startdatum 1 september 2023 kan dit ten laatste op 30 november 2023.

Tenslotte kunnen ook leerlingen die wonen in het Vlaamse Geweest en een alternerende opleiding volgen in het secundair onderwijs, een leerlingenpremie alternerende opleiding ontvangen. Deze premie bedraagt 500 euro en wordt eenmaal per schooljaar uitbetaald. De leerling kan de premie maximaal driemaal ontvangen. Bij de registratie van de overeenkomst alternerende of duale opleiding in het digitale loket moet de opleidingsverstrekker de toestemming geven voor het ontvangen van de premie. Het rekeningnummer van de leerling moet doorgegeven worden.

4. Reminder: nieuwe vakantiewetgeving vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 worden een aantal belangrijke wijzigingen aan de Belgische vakantiewetgeving van kracht. Als uw  werknemer vanaf dan ziek wordt tijdens zijn vakantie, dan worden die ziektedagen niet langer als vakantiedagen beschouwd. Verder kunt u in bepaalde gevallen wettelijke vakantiedagen overdragen naar volgende jaren. Omdat een werknemer in België het recht op wettelijke vakantie al opbouwt tijdens het jaar ervoor, is het belangrijk dat u nu al mee bent met deze wijzigingen.

Wij verwijzen hiervoor graag naar onze nieuwsbrief van de maand augustus 2023.

5. Flitscontroles maand oktober 2023

In oktober 2023 houden de inspectiediensten flitscontroles in de zogenaamde ‘groene sectoren’, met name de land- en tuinbouwsector (paritaire comités 144 en 145). Deze controles passen in het kader van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024.

Een flitscontrole is een aangekondigde controle op de sociale wetgeving en de arbeidsreglementering.
Dergelijke controle heeft voornamelijk een informatief en preventief karakter en wordt voorafgaand op de website van de SIOD gepubliceerd. Bij ernstige en/of herhaaldelijke inbreuken volgen boetes. 

Door deze controles vooraf aan te kondigen, willen de inspectiediensten sociale fraude vermijden en hopen ze dat de bedrijven zich last-minute in regel stellen met de van toepassing zijnde wetgeving.

6. Vrijstelling bedrijfsvoorheffing jonge werknemer/schoolverlater Q4 2023

Voor een jonge werknemer/schoolverlater die niet meer leerplichtig is en iedere studie heeft beëindigd, bent u onder bepaalde voorwaarden geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd op de bezoldigingen tijdens de maanden oktober, november en december 2023.

De arbeidsovereenkomst moet in dat geval starten tijdens het 4e kwartaal (oktober tot en met december), en de bezoldiging mag het bedrag van 4.250 euro bruto belastbaar per maand niet overschrijden, waardoor de belastingvrije som niet overschreden wordt. 

Wordt aan deze voorwaarden voldaan, dan verwerven deze werknemers vaak onvoldoende inkomsten in het jaar 2023 waardoor geen eindbelasting verschuldigd is. Het zou dan ook overbodig zijn om toch bedrijfsvoorheffing in te houden. Ongeacht er wel of geen bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden, zal de uiteindelijke taxatie via de aangifte in de personenbelasting uiteraard correct gebeuren.

Let op! Deze vrijstelling wordt niet automatisch toegepast. Als werkgever moet u deze altijd bevestigen.

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Lieven Nissens, Payroll & HR Consultancy Director, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.