Renovatie woningen aan 6% btw: niet langer attest nodig

Vakartikels

Vanaf 2022 is niet langer een attest vereist om een verlaagd btw-tarief van 6% te genieten voor renovatiewerken aan gezinswoningen ouder dan 10 jaar. Vanaf nu volstaat een vermelding op de factuur van de aannemer. Tot 30 juni 2022 geldt een overgangsperiode.

Toepassing verlaagd btw-tarief

Onder bepaalde voorwaarden geldt voor verbouwings- en renovatiewerken een verlaagd btw-tarief van 6%. Zo moet het gaan om een woning die hoofdzakelijk (meer dan 50%) voor privédoeleinden wordt gebruikt en die ouder is dan 10 jaar. 

Tot nu toe moest een aannemer in het bezit zijn van een ondertekend attest van de bouwheer. Het was immers de aannemer die het juiste tarief moest bepalen, ervan uitgaande dat de voorwaarden voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief vervuld waren. In het attest stelde de bouwheer dat de woning effectief ouder was dan 10 jaar en hoofdzakelijk gebruikt werd als privéwoning. Door dit attest werd de aansprakelijkheid voor de correcte toepassing van de tarifering verlegd naar de bouwheer. Dit formalisme werd begin 2022 aangepast.

Dit attest wordt vervangen door een vermelding op de factuur. 

Attest vervangen door vermelding op factuur

Voortaan verdwijnt de formele voorwaarde voor het hebben van dit attest. Dit wordt vervangen door een uitgebreide vermelding op de factuur, uitgereikt door de aannemer.

Door de nieuwe vermelding op de factuur verdwijnt de aansprakelijkheid in hoofde van de aannemer, tenzij de bouwheer binnen een periode van één maand de aannemer laat weten dat het verlaagd btw-tarief niet kan worden toegepast. 

De te vermelden verklaring op de factuur luidt als volgt:

“Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privé-woning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten. Wanneer de afnemer de factuur niet schriftelijk betwist, is de aannemer ontslagen van zijn aansprakelijkheid, behoudens samenspanning tussen de partijen.”

Btw-attest niet langer vereist voor renovatiewerken aan woningen ouder dan 10 jaar

Overgangsperiode

Deze nieuwe regels zijn sinds 1 januari 2022 van kracht. Om de betrokken partijen echter de kans te geven zich aan de wijzigingen aan te passen, geldt tot 30 juni 2022 een overgangsperiode waarin men nog steeds gebruik kan maken van het vroegere attest. 

De essentie

  • Onder bepaalde voorwaarden geldt voor verbouwings- en renovatiewerken aan woningen een verlaagd btw-tarief van 6%.
  • Tot nu toe moest een aannemer hiervoor een attest hebben, ondertekend door de bouwheer.
  • Vanaf 2022 wordt dit attest vervangen door een vermelding op de factuur.
  • Tot  30 juni 2022 geldt een overgangsperiode waarin het attest nog gebruikt mag worden.
     

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Wim De Pelsmaeker, Partner VAT / Gecertificeerd belastingadviseur, of uw dossierverantwoordelijke.
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.